Antena 3 CNN Externe SUA pregătesc o surpriză neplăcută pentru Google. Departamentul de Justiție din SUA a depus un document în instanță în acest sens

SUA pregătesc o surpriză neplăcută pentru Google. Departamentul de Justiție din SUA a depus un document în instanță în acest sens

Google
Soluția radicală avansată de autoritățile americane pentru a desființa monopolul Google pe piața căutărilor implică desființarea acestei companii. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    09 Oct 2024   •   10:32

Gigantul tehnologic Google se confruntă inclusiv cu amenințarea de a fi desființat, în contextul în care guvernul SUA examinează monopolul acestei companii în domeniul căutărilor online, scrie The Guardian.

Într-un document judiciar depus azi-noapte, Departamentul de Justiție al Statelor Unite indică faptul că ar putea căuta "remedii structurale" pentru a împiedica Google să se folosească de produsele sale - browserul Chrome, sistemul de operare Android și magazinul de aplicații Play - pentru a domina în mod neloial piața căutărilor. 

"Comportamentul anti-concurențial al Google a dus la prejudicii interconectate și periculoase, de o complexitate fără precedent, pe o mulțime de piețe în plină evoluție. Aceste piețe sunt indispensabile pentru viața americanilor, fie ca persoane fizice, fie ca proprietari de întreprinderi, iar importanța deblocării eficiente a acestor piețe și a restabilirii concurenței nu poate fi ignorată", susține Departamentul american de Justiție.

"Cadrul de remediere" propus de autorități vine la o lună după ce un judecător american a decis că Google a încălcat legislația antitrust și a creat un monopol ilegal.

Cazul s-a axat pe utilizarea, de către Google, a acordurilor exclusive cu producători precum Apple și Samsung, cărora le-a plătit miliarde de dolari pentru a se asigura că produsul său este motorul de căutare implicit pe telefoane și tablete.

Ce se va întâmpla după ce un judecător a decis că Google a creat un monopol ilegal

Conform Departamentului de Justiție din SUA, instanțele de judecată trebuie "să anuleze" efectele "comportamentului ilegal" al Google asupra pieței motoarelor de căutare, astfel încât rivalii să poată concura corect pentru clienți.

"Remedierea completă a acestor prejudicii necesită nu numai încetarea controlului Google asupra distribuției de căutări din prezent, ci și garantarea faptului că Google nu va mai putea controla în viitor această piață", arată autoritățile americane.

Potrivit The Guardian, în acest stadiu sunt luate în considerare doar remedii "comportamentale și structurale". Publicația citată precizează că această formulă înseamnă, în limbaj juridic, destrămarea gigantului tehnologic.

Alte opțiuni includ eventuala restricționare a utilizării, de către Google, a contractelor și a profiturilor din monopol pentru a controla canalele de distribuție și produsele legate de căutare. 

O altă variantă ar obliga Google să partajeze cu competitorii săi datele de căutare ale utilizatorilor. De asemenea, Google ar putea fi restricționat în utilizarea rezultatelor căutărilor pentru a antrena noi modele și produse generative de Inteligență Artificială.

"Capacitatea Google de a-și valorifica puterea de monopol pentru a alimenta funcții de Inteligență Artificială reprezintă o barieră în creștere în calea concurenței și riscă să consolideze și mai mult dominația acestei companii", mai spune Departamentul de Justiție al SUA.

Conform sursei citate, această instituție este așteptată să depună propuneri mai detaliate în instanță până la 20 noiembrie anul curent. Google urmează să vină cu propriile sale propuneri până pe  20 decembrie.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close