Antena 3 CNN Externe SUA. Hillary Clinton a fost surclasată de Barack Obama, în lupta pentru Casa Albă

SUA. Hillary Clinton a fost surclasată de Barack Obama, în lupta pentru Casa Albă

SUA. Hillary Clinton a fost surclasată de Barack Obama, în lupta pentru Casa Albă
04 Ian 2008   •   08:18

Senatorul democrat Barack Obama şi fostul guvernator republican de Arkansas, pastorul baptist Mike Huckabee sunt marii câştigători ai alegerilor preliminare din statul Iowa. Cei doi au acum mari şanse de a fi desemnaţi candidaţi oficiali la alegerile prezidenţiale din partea propriilor partide. Însă nimic nu e bătut în cuie, surprize mai pot veni din partea candidaţilor situaţi astăzi pe locul 2.

Candidatul de culoare Barack Obama a obţinut 37 la sută din opţiunile de vot. Principalul său adversar, senatoarea de New York Hillary Clinton s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu fostul senator John Edwards. Cei doi au obţinut fiecare câte 30 la sută dintre opţiuni. În tabăra republicană, pastorul baptist Mike Huckabee a obţinut 34 la sută dintre opţiunile de vot. El a fost urmat de Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts, la diferenţă de 9 puncte.

Adunările de tip ?caucus? constituie o serie de reuniuni, 1.784 în total, organizate în locuri publice - şcoli, biblioteci, chiar hoteluri, în cele 99 de comitate din micul stat rural, Iowa, situat în centrul Statelor Unite. Participarea la reuniuni este rezervată militanţilor fiecărui partid, cu vârsta de cel puţin 18 ani. Aceştia se pot înscrie în partid inclusiv în ziua adunării şi îşi pot chiar schimba afilierea politică până înainte de vot.

În Partidul Republican, procedurile sunt simple. După discuţii, alegătorii înscriu numele candidatului preferat pe o foaie de hârtie, iar cel care obţine cele mai multe voturi este declarat învingător.

Pentru Partidul Democrat, procedura este mult mai complexă, deoarece nu există buletine de vot şi nici vot deschis. Grupurile care susţin diferiţi candidaţi se adună în locuri diferite ale sălii de şedinţă şi fiecare candidat trebuie să obţină cel puţin 15 la sută din voturi pentru a fi declarat ?viabil?.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close