Miza recunoaşterii internaţionale a independenţei Kosovo îi preocupă acum pe majoritatea liderilor politici din întreaga lume. Astfel, preşedintele George W. Bush a declarat într-un interviu acordat luni postului NBC: "Kosovarii sunt acum independenţi!" Majoritatea analiştilor politici americani au catalogat afirmaţia preşedintelui drept o recunoaştere oficială a provinciei. Totuşi, un document oficial venit din partea americanilor nu există încă.
În acelaşi context, Serbia, principalul perdant din această chestiune, a anunţat oficial că nu recunoaşte independenţa Kosovo şi consideră acest gest unul ilegal. Mai mult, cotidianul sârb Blic îl citează pe premierul sârb Vojislav Kostunica, care a declarat că prin susţinerea sa faţă de Kosovo, "America umileşte Europa". În urma declaraţiei preşedintelui american, Serbia a decis să-şi retragă ambasadorul acreditat la Washington. Totodată, Serbia a anunţat că intenţionează să-şi retragă ambasadorii din toate statele care vor recunoaşte independenţa Kosovo.
O poziţie fermă în cazul Kosovo a avut şi Rusia, care a decis să considere oficial independenţa provinciei drept un act ilegal. De asemenea, Spania a anunţat că nu va recunoaşte independenţa Kosovo.
În favoarea independenţei Kosovo s-au pronunţat şi oficiali din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Italia, ţări care au anunţat că vor recunoaşte oficial noul stat apărut pe harta Europei. Pe aceeaşi poziţie se află şi Albania, Turcia sau Austria.
Dintre aliaţii Serbiei, Bulgaria pare deocamdată dispusă să facă unele concesii kosovarilor, având în vedere că ar putea câştiga mai multe contracte economice avantajoase în zonă. Totuşi, pentru moment, bulgarii au anunţat că "încă" nu recunosc independenţa Kosovo. Republica Moldova a luat şi ea poziţie faţă de această chestiune. Într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău se arată că "proclamarea independenţei Kosovo reprezintă un factor de destabilizare în Europa."
În problema Kosovo, Uniunea Europeană nu a luat o poziţie oficială, lâsând la latitudinea membrilor săi o decizie în acest sens. Într-un proiect de declaraţie comună, proiect elaborat de miniştrii europeni de externe, se arată că "fiecare ţară a Uniunii Europene va decide, potrivit practicilor naţionale şi normelor juridice recunoaşterea sau nu a independenţei Kosovo." Mai tranşant a fost ministrul suedez de Externe, Carl Bild, care a declarat că;: "O mare majoritate a statelor membre UE va recunoaşte sub o formă sau alta independenţa Kosovo în termen de o lună, fie în februarie, fie în martie".
SERBIA DECLARĂ NULĂ INDEPENDENŢA KOSOVO (engleză, pdf)
Antena3.ro