Antena 3 CNN Externe SUA felicită cetățenii din R. Moldova pentru că „și-au făcut vocea auzită într-un număr record” la alegeri și referendum

SUA felicită cetățenii din R. Moldova pentru că „și-au făcut vocea auzită într-un număr record” la alegeri și referendum

moldova sua
Steagul Moldovei, alături de cel al SUA. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    23 Oct 2024   •   09:45

Statele Unite ale Americii felicită poporul moldovean pentru că și-a făcut auzită vocea într-un număr record în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea la UE desfășurate simultan duminică, a transmis marți Departamentul de Stat al SUA.

„Guvernul Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală s-au asigurat că alegerile au fost bine gestionate și competitive, în pofida încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea procesului, după cum a remarcat Misiunea de Observare OSCE/ODIHR.

Confruntându-se cu eforturile fără precedent ale Rusiei de a refuza poporului moldovean dreptul de a-și alege propriul viitor, majoritatea moldovenilor au votat în favoarea modificării constituției pentru a promova aderarea Moldovei la UE.

Rusia a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a perturba alegerile și referendumul și pentru a submina democrația din Moldova, inclusiv prin finanțare ilicită și cumpărarea de voturi, dezinformare și activități informatice rău intenționate.

Pe măsură ce privim spre turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, din 3 noiembrie, Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să împiedice moldovenii să își exercite dreptul suveran de a-și alege proprii conducători.

Statele Unite vor continua să sprijine eforturile Moldovei de a asigura un proces credibil, transparent și democratic pe 3 noiembrie. Alături de aliații și partenerii noștri, Statele Unite sunt alături de poporul moldovean în dorința sa de a avea un viitor sigur, prosper și democratic.”, a mai transmis Departamentul de Stat american.

×
Parteneri
x close