"Nu vom avea un acord de nespionare", a precizat consilierul adjunct pe probleme de securitate națională, Ben Rhodes, ca răspuns la o întrebare a DPA în timpul unui briefing la Casa Albă cu presa străină. "Nu avem acorduri de nespionare cu nicio țară", a adăugat el.
Rhodes a spus că "va lua timp și va fi nevoie de un proces de vindecare prin dialog" pentru a rezolva această problemă, dar că SUA au fost nevoite să găsească un echilibru între a impune noi limite asupra spionajului și nevoia de a aduna informații secrete.
SUA are acorduri de nespionare cu doar patru țări: Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, precizează DPA.
Germania încă nu a uitat dezvăluirile, bazate pe documente ale fostului consultant al NSA Edward Snowden, potrivit cărora telefonul cancelarului Angela Merkel a fost monitorizat ani de zile de NSA.
Există încă un dezacord profund între perspectiva SUA că practicarea unui astfel de spionaj nu este ceva rău și viziunea Berlinului conform căreia statele trebuie să se abțină de la practicile nesupravegheate de ascultare exercitate de dictaturile nazistă și comunistă în Germania.
Angela Merkel a declarat în luna mai la Casa Albă că SUA și Germania "au câteva dificultăți ce trebuie încă depășite" privind politicile de strângere de informații.