Antena 3 CNN Externe SUA este pentru independenţa provinciei Kosovo

SUA este pentru independenţa provinciei Kosovo

SUA este pentru independenţa provinciei Kosovo
07 Iul 2007   •   15:29

Un înalt responsabil american şi-a exprimat sâmbătă convingerea ca Serbia nu trebuie să mai insiste pentru păstrarea provinciei Kosovo. Sârbii au refuzat independenţa provinciei cerută de etnicii albanezi, care sunt de altfel majoritari. Cu ocazia reuniunii de la Dubrovnik a şefilor de guvern din sudul Europei, SUA recomandă Serbiei să opteze pentru un viitor în cadrul Uniunii Europene.

Secretarul de stat adjunct pentru probleme europene, Daniel Fried, a menţionat că mesajul acestei conferinţe este că Balcanii pot reuşi o integrare euro-atlantică la fel ca ţările din Europa centrală, cu condiţia de a depăşi obstacolul reprezentat de problema statutului provinciei Kosovo.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a propus instituirea unui termen de şase luni înainte de votarea unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU privind statutul provinciei Kosovo. Acesta a subliniat nevoia unei recunoaşteri prealabile de către Moscova a caracterului ineluctabil al independenţei.

SUA şi UE susţin planul emisarului ONU Martti Ahtisaari, care propune independenţa provinciei sârbe administrate de ONU, dar Rusia, care susţine poziţia Serbiei, se opune oricărei soluţii care nu ar avea acordul Belgradului şi ameninţă că va recurge la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close