În cursul zilei de azi,
furtuna tropicală Isaac se va transforma în uragan, pe măsură ce se apropie de Louisiana (sud), după şapte ani de la ravagiile provocate de către uraganul Katrina.
Update 19:52 - Furtuna Isaac s-a transformat în uragan de categoria 1 în timp ce se apropia de Louisiana (sud), un stat american devastat deja, în 2005, de către uraganul Katrina, de categoria 3, a anunţat marţi Centrul pentru supravegherea uraganelor (NHC), relatează
AFP.
"Potrivit informaţiilor pe care le-am cules, Isaac a atins statutul de uragan" la ora 16.20 GMT (19.20, ora României), a anunţat NHC pe site.
Furtuna Isaac "urmează să se transforme în uragan în cursul zilei" de marţi, iar rafalele sale se vor intensifica înainte să atingă oraşul New Orleans, ameninţat în continuare de inundaţii puternice, a precizat Centrul Naţional american pentru Uragane (NHC) în buletinul pe care l-a emis la ora 12.00 GMT (15.00, ora României).
Se înregistrează "o creştere importantă a nivelului apelor şi un risc de inundaţii pe coasta de nord a Golfului Mexic", a reafirmat NHC care, în buletinul emis anterior anunţa că furtuna Isaac este "pe punctul" de a se transforma în uragan.
La ora 12.00 GMT, furtuna se afla la aproximativ 170 de kilometri sud de gura de vărsare a fluviului Mississippi şi se deplasa către nord-vest, cu rafale de vânt de aproximativ 110 kilometri pe oră, dar care prezentau intensificări importante, potrivit NHC.
Centrul furtunii urmează să ajungă pe coasta statului Louisiana sau se va afla în apropiere într-un interval situat între marţi seara (ora locală) şi miercuri dimineaţa, reafirmă NHC, cu sediul la Miami, în statul Florida.
Conform previziunilor, furtuna ar putea să provoace valuri de până la 3,6 metri înălţime pe coastele din sud-estul Louisianei şi Mississippi. Totodată, ploile ar putea aduce până la 51 de cemtimetri de apă, atât în aceste regiuni, cât şi în sudul statelor Alabama şi Florida.
După şapte ani,
furtuna ar putea lovi chiar în ziua în care a făcut-o uraganul Katrina, care a atins New Orleans la 29 august 2005, producând una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria Statelor Unite şi omorând aproximativ 1.800 de persoane.