Pentagonul a anunţat că SUA menţine 5.113 focoase nucleare în arsenalul său şi "alte câteva mii" bombe ce aşteaptă a fi dezmembrate. Anunţul de luni reprezintă o premieră pentru Pentagon care a divulgat cifra cândva secretă.
Un oficial american preciza pentru CBS că mărimea arsenalului a fost redusă cu 75 procente din 1989.
Precizarea privind numărul focoaselor coincide cu discursul secretarului american de stat Hillary Rodham Clinton în faţa conferinţei internaţionale ONU pentru prevenirea răspândirii armelor nucleare în lume.
Expunerea datelor cândva clasificate ale SUA despre armele nucleare desfăşurate şi de rezervă este menită a pune presiune pe naţiuni precum China, care a dezvăluit foarte puţine despre arsenalul său nuclear.
Un oficial SUA arăta că Clinton va cere Rusiei şi Chinei să urmeze exemplul şi să facă publice mai multe informaţii.
Nu este încă clar dacă administraţie va detalia câte focoase sunt strategice, cu rază lungă de acţiune, şi câte tactice sau cu rază scurtă.
O numărătoare brută a focoaselor de rezervă şi desfăşurate era cunoscută de ani, astfel că cifrele Pentagonului nu reprezintă o noutate pentru experţi. Estimările despre arsenalul SUA se situează la 8.000 -9.000.
Rusia şi SUA şi-au prezentat anterior dimensiunea arsenalului de arme strategice desfăţurate, precum Franţa şi Marea Britanie.
Analiştii estimează că în lume sunt peste 22000 de focoase nucleare.
Experţii americani estimează că circa 8000 de focoase sunt operaţionale, cu 2000 focoase ruseşti şi americane gata de a fi folosite imediat.
"Începând de azi, SUA va face public numărul de arme nucleare din arsenalul nostru şi numărul de arme pe care le-am dezmembrat din 1991," declara secretarul american de stat la conferinţa ONU.
În discursul său, Clinton arăta că administraţia doreşte să ia pare la tratatele regionale de zone libere nuclear ce guvernează Africa şi Pacificul de Sud pentru a promite statelor din acele regiuni că SUA nu va testa arme atomice acolo şi se va angaja să nu folosească sau le ameninţe.
Antena3.ro