Măsura vine la puţin timp după ce America, Japonia şi Coreea de Sud au ameninţat Coreea de Nord cu ?consecinţe serioase? dacă va continua cu planul său de a testa racheta în pofida unei interdicţii ONU din 2006.
Coreea de Nord, care a informat că va lansa o rachetă între 4 şi 8 aprilie, susţine că lansarea este ?testarea unui satelit?, ceea ce are dreptul să facă conform legislaţiei internaţionale.
Recentele imagini din satelit arată că regimul comunist a asamblat două din cele trei părţi ale rachetei Taepodong-2. Experţii estimează că aceasta ar putea fi pregătită de lansare în patru zile.
Japonia a ameninţat că va doborî racheta dacă trece peste teritoriul său, act pe care Phenianul l-a calificat deja ca fiind ?de război?. Secretarul american de stat Hillary Clinton a avertizat că lansarea va ameninţa discuţiile în şase legate de programul nuclear al Coreii, suspendate de altfel din decembrie.
?Această acţiune provocatoare, cu încălcarea mandatului ONU, nu va trece neremarcată şi vor exista consecinţe?, declara aceasta, avertizând că va sesiza şi Consiliul de Securitate.
Între timp purtătorul de cuvânt al Marinei americane a precizat că două distrugătoare USS McCain şi USS Chafee ?echipate cu tehnologia Aegis capabilă de a urmări şi distruge rachete au părăsit portul Sasebo din Japonia.
În acelaşi timp, Phenianul continuă să ţină în arest două jurnaliste americane, arestate pe teritoriul său sub acuzaţia de spionaj.
De asemenea, a avertizat că va face ?paşi importanţi? în caz că va fi criticată lansarea sa de către Consiliul de Securitate.
Antena3.ro