"Suntem pregătiți (...) să angajăm dialogul cu țările cu care avem o istorie conflictuală, dar Kim Jong-Un (numărul unu al regimului nord-coreean) trebuie să înțeleagă că nu va putea reuși dezvoltarea economică atât timp cât are privirea îndreptată spre armele nucleare", a declarat Barack Obama.
Liderul administrației americane a făcut aceste afirmații în cursul unei conferințe de presă, desfășurată în comun la Casa Albă cu președinta sud-coreeană, Park Geun-Hye.
"Programul balistic al lui Kim Jong-Un nu a dus la altceva decât la întărirea izolării Coreii de Nord", a mai afirmat Barack Obama.
Dacă Phenianul "arată o voință reală" de a abandona arma nucleară, "vom extinde cooperarea noastră cu Nordul", a declarat la rândul ei președinta sud-coreeană.
Kim Jong-Un "trebuie să respecte obligațiile sale într-o manieră pașnică și, ținând cont de tratamentul îngrozitor pe care guvernul (nord-coreean) îl rezervă poporului său, țările noastre vor continua să expună public abuzurile și vor cere ca autorii încălcării drepturilor omului să fie trași la răspundere", a insistat șeful statului american.
Alianța dintre SUA și Coreea de Sud este în această privință "un element central al păcii și securității" în regiune și Peninsula Coreeană, a adăugat Barack Obama. "Astăzi (vineri), președinta Park (Geun-Hye) și cu mine am reafirmat că țările noastre nu vor accepta niciodată ca RPDC (Republică Populară Democrată Coreeană) să devină un stat dotat cu arma nucleară", a spus el.
Pe de altă parte, președintele american s-a arătat favorabil unei inițiative de pace și cooperare propuse de Park Geun-Hye între Statele Unite, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, China, Rusia și Mongolia.