Statele Unite au declarat duminică "stare de urgenţă sanitară" din cauza gripei porcine, iar un oficial de la Casa Albă a anunţat că pe teritoriul SUA au fost înregistrate 20 de cazuri de îmbolnăvire.
Autorităţile medicale "declară stare de urgenţă sanitară în Statele Unite", a anunţat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Casa Albă, secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano.
Starea de urgenţă sanitară permite Guvernului să aloce resurse umane, la nivel municipal, statal şi federal, pentru combaterea răspândirii virusului, iar Napolitano a precizat că este vorba despre "o procedură operaţională obişnuită" pentru acest tip de situaţie.
"Orice persoană care intră în Statele Unite venind dintr-o ţară unde s-a înregistrat forma umană a virusului gripei porcine va respecta protocoalele" impuse de autorităţile sanitare, a adăugat ea, afirmând că personalul responsabil pentru formalităţile de imigrare va fi însărcinat cu depistarea eventualelor simptome ale bolii.
"Călătorii care prezintă simptomele bolii vor fi izolaţi în baza reglementărilor în vigoare", a afirmat Napolitano.
Departamentul pentru Securitate Internă a precizat că, în afara decretării "stării de urgenţă sanitară", autorităţile americane instituie şi controale la frontieră pentru persoanele care vin din ţările deja afectate de gripa porcină.
Directorul Centrului pentru Conntrolul Bolilor şi Prevenire, dr. Richard Besser, a afirmat că, până în prezent, în Statele Unite au fost confirmate 20 de cazuri de îmbolnăvire - opt la New York, şapte în California, două în Texas, două în Kansas şi unul în Ohio. El a avertizat că este de aşteptat ca în zilele următoare să fie identificate şi alte cazuri pe teritoriul Statelor Unite.
Canada a precizat că are confirmate şase cazuri. În SUA toate persoanele depistate au fost tratate, doar una necesitând spitalitare. Pe de altă parte însă, răspândirea bolii în Mexic a dus la îmbolnăvirea a peste 1300 de persoane şi decesul a 86 dintre acestea.
Oficialităţile americane sunt îmgrijorate deoarece oamenii par a nu avea imunitate la virus, o combinaţie între gripa aviară, porcină şi umană. De asemenea, virusul se pretintă ca orice gripă porcină, dar niciunul dintre americanii bolnavi nu a avut contact direct cu porci, declara directorul Dr. Jason Eberhart-Phillips, care a calificat virusul ca fiind complet nou.
Acesta sublinia că pare a se transmite foarte uşor între oameni. ?Este ceva ce ar putea deveni foarte mari şi acum vedem doar începutul unei răsândiri pe scară largă?.
De altfel, sâmbătă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza că există " potenţial pandemic " şi că ar putea fi prea târziu pentru prevenirea răspândirii largi.
Antena3.ro