Antena 3 CNN Externe SUA dau undă verde Israelului să lovească Hezbollah în Liban: "Speculațiile despre un război total sunt exagerate"

SUA dau undă verde Israelului să lovească Hezbollah în Liban: "Speculațiile despre un război total sunt exagerate"

Retaliation
Imagine a localității Kfarkela din sudul Libanului, după de bombardamente israeliene efectuate pe 29 iulie 2024. Statul evreu a amenințat cu o replică dură la atacul Hezbollah care a ucis 12 copii și adolescenți în orașul druz Majdal Shams din înălțimile Golan. Sursă: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iul 2024   •   20:48

Administrația Biden a declarat, luni, că Israelul are dreptul să răspundă la atacul din Înălțimile Golan, atribuit grupării pro-iraniene Hezbollah, activă în sudul Libanului, relatează CNN și Agerpres.

Atacul în această zonă anexată de Israel de la Siria a ucis 12 copii, iar Israelul a promis o ripostă severă, avertizând că a fost depășită "linia roșie".

Hezbollah a negat că a lansat racheta, care a căzut pe un teren de sport din Majdal Shams.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitate Națională, a acuzat, la rândul său, Hezbollah pentru atacul de sâmbătă și a condamnat gruparea militantă pentru această lovitură.

"Este racheta lor. A fost lansată dintr-o zonă pe care (Hezbollah) o controlează", a argumentat el.

Oficialul a adăugat că Administrația SUA consideră că "există încă timp și spațiu" pentru o soluție diplomatică.

John Kirby: "Speculațiile despre un război extins au fost și sunt exagerate"

Kirby a dezvăluit că poartă discuții continue cu omologii săi israelieni și libanezi, în sprijinul eforturilor de a ajunge la o soluție diplomatică.

"E o soluție ce va pune capăt pentru totdeauna acestor atacuri teribile și le va permite cetățenilor israelieni și libanezi, de ambele părți ale frontierei, să se întoarcă în siguranță la casele lor", a anticipat John Kirby.

Oficialul american a mai spus că sprijinul SUA pentru securitatea Israelului "rămâne puternic și neclintit, împotriva tuturor amenințărilor susținute de Iran, inclusiv a celor din partea Hezbollah" și că "nu este de așteptat ca vreo națiune să tolereze amenințările grave cu care se confruntă israelienii".

Kirby a fost întrebat despre temerile legate de un conflict mai amplu în regiune, după escaladarea tensiunilor între Israel și Hezbollah.

"În multe momente din ultimele 10 luni, aceste previziuni au fost exagerate. Sincer, credem că și acum sunt exagerate (...) Nimeni nu vrea un război extins și sunt încrezător că putem evita un astfel de rezultat", a răspuns el.

Consilierul Casei Albe s-a referit în mod implicit la faptul că, în contextul represaliilor israeliene anti-Hamas derulate în Gaza după atacul de la 7 octombrie 2023, gruparea Hezbollah, aliată a Iranului, a deschis un front împotriva Israelului, la graniţa cu Libanul.

Israelul și Hezbollah au schimbat aproape constant lovituri peste graniță în ultimele luni.

SUA nu intenționează, deocamdată, să-i evacueze pe cetățenii americani din Liban

Statele Unite nu intenționează, în prezent, să-i evacueze pe cetățenii americani din Liban, chiar dacă un număr tot mai mare de companii aeriene anulează zborurile către și dinspre capitala libaneză, Beirut. 

"Nu avem niciun plan cu privire la o evacuare sau alte demersuri vizându-i pe cetățenii americani din Liban”, a spus Vedant Patel, un oficial de la Departamentului de Stat al SUA.

"Unele dintre zborurile comerciale (din Liban, n.r.) continuă să rămână disponibile și, prin urmare, îi încurajăm pe cetățenii americani să analizeze aceste opțiuni (de a părăsi această țară), a adăugat el.

Patel a reamintit faptul că Departamentul de Stat a emis o recomandare de călătorie de nivel 3, ceea ce înseamnă că cetățenii americani ar trebui să-și reconsidere eventuala călătorie în Liban. Recomandarea este valabilă pentru toată această țară.

În mod specific pentru sudul Libanului, unde este activă gruparea Hezbollah, recomandarea emisă de SUA este de nivel 4, echivalentul lui "nu călătoriți acolo".

În ceea ce privește ambasada SUA din Beirut, Vedant Patel a declarat că nu există nicio modificare a personalului sau a nivelului de securitate.

Ambasada SUA la Beirut a recomandat, luni, într-o postare pe rețele sociale, un așa-numit plan de acțiune în caz de criză pentru cetățenii americani din Liban.

Planul include recomandarea ca aceștia să fie pregătiți "să se adăpostească pe loc pentru perioade lungi de timp", în timp ce Libanul se pregătește pentru un răspuns israelian la atacul Hezbollah asupra Înălțimilor Golan ocupate de statul evreu, atac care a ucis cel puțin 12 copii.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close