OPEC a format un comitet care va analiza impactul producţiei mari de petrol obţinută de Statele Unite din exploatarea zăcămintelor de şist asupra pieţei, recunoscând astfel îngrijorarea unora din statele membre ale organizaţiei.
"Există o îngrijorare. Comitetul va analiza efectul petrolului extras din zăcămintele de şist asupra pieţei mondiale a OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol)", a declarat ministrul Petrolului din Nigeria, Diezani Alison-Madueke, transmite Bloomberg, conform Mediafax.
Succesul avut de SUA în extragerea petrolului cu tehnici de fracturare hidraulică şi forare orizontală a dus la scăderea importurilor americane din unele state membre ale OPEC, în special în cazul celor din Africa, care extrag ţiţei uşor, similar cu cel din America de Nord.
La începutul lunii mai, Statele Unite produceau 7,37 milioane de barili de petrol pe zi, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cel mai mult după februarie 1992, potrivit datelor Administraţiei americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei.
Importurile de petrol ale SUA din Angola au scăzut în martie la 85.000 de barili pe zi, cel mai redus nivel din 1993. Achiziţiile din Nigeria s-au redus în februarie la 194.000 de barili pe zi, minimul ultimilor 19 ani.
Creşterea concurenţei din SUA înseamnă că ţările africane trebuie să înceapă să se uite în interior şi să creeze pieţe alternative.
"Asia a fost întotdeauna o piaţă alternativă, dar ţineţi seama că şi China ar putea descoperi în curând gaze de şist", a spus Alison-Madueke.
Membri OPEC precum Libia, Algeria şi Iran nu sunt îngrijoraţi de impactul hidrocarburilor extrase din zăcăminte de şist asupra cererii, iar ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali Al-Naimi, a spus că este doar de o altă sursă absorbită de piaţă, aşa cum a fost şi cu petrolul din Marea Nordului, Brazilia şi Rusia.
Acum cinci luni, secretarul general al OPEC, Abdalla el-Badri, spunea că organizaţia nu este îngrijorată, dar între timp şi-a nuanţat poziţia.
"Studiem foarte atent în ce măsură producţia OPEC poate fi afectată de exploatările de şist. Poate că americanii vor creşte livrările cu 1 milion de barili, iar altcineva le vor reduce cu 1 milion. Nu este vorba doar de producţia americanilor. Primim diferite cifre despre petrolul de şist, încercăm să obţinem informaţii mai exacte", a arătat Abdalla el-Badri.