Moment
istoric la New York:
după mai bine de 50 de ani, delegaţii ale Statelor Unite şi Coreei de Nord au început discuţii care ar putea duce la normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări. Negocierile au devenit posibile după ce Coreea de Nord a acceptat să facă primii paşi spre renunţarea la programul nuclear.
Discuţiile au loc la un luxos hotel din New York, unde ambasadorul american Christopher Hill a sosit cu... taxiul. Partenerul său de dialog, ministrul adjunct de externe nord-coreean Kim Kye Gwan, a preferat o limuzină care a intrat discret în clădire, printr-o poartă secundară. Discuţiile bilaterale sunt o premieră pentru Administraţia Bush, care a sistat încă din 2002 orice dialog cu Coreea de Nord, ţară înscrisă de preşedinte pe "axa răului".
Nord-coreenii au alarmat de mai multe ori comunitatea internaţională, iar în octombrie anul trecut, au testat o încărcătură nucleară. În urmă cu trei săptămâni, Coreea de Nord a acceptat să-şi oprească principalul reactor nuclear, în schimbul unor ajutoare energetice. Astfel au devenit posibile discuţiile care ar putea duce la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
Statele Unite au avertizat, totuşi, că procesul de normalizare poate dura ani de zile. Înaintea dialogului oficial, ministrul nord-coreean a fost invitat la un dineu de lucru, alături de personalităţi ca foştii secretari de stat Henry Kissinger şi Madeleine Albright. Aceasta a descris întâlnirea ca "foarte bună, fructuoasă şi prietenească".
Antena3