Antena 3 CNN Externe SUA confirmă prezența șefului CIA la negocierile pentru un armistițiu în Gaza, la care Hamas nu participă: "Un început promițător"

SUA confirmă prezența șefului CIA la negocierile pentru un armistițiu în Gaza, la care Hamas nu participă: "Un început promițător"

John Kirby William Burns DPA Abaca
John Kirby, Consilier al Casei Albe pentru Securitate Națională (stânga) și William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite ale Americii (dreapta). Surse foto: hepta / Abaca Press / DPA Images
de A.I.    |    15 Aug 2024   •   20:44

Administrația americană a vorbit, joi, despre "un început promițător" al discuțiilor care au început în aceeași zi în Qatar, la Doha, în vederea unui armistițiu și a eliberării ostaticilor din Fâșia Gaza, transmite Agerpres.

Gruparea islamistă Hamas nu participă la aceste discuții, care angrenează echipa de negociatori israelieni condusă de șefii Mossad și Shin Bet și la care participă și directorul CIA, William Burns, conform informațiilor din presa internațională.

Negociatorii Hamas se află însă la Doha și ar putea discuta ulterior cu mediatorii acestor negocieri.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că se așteaptă ca discuțiile să continue vineri.

"Suntem într-un punct în care cadrul acordului este, în linii mari, acceptat și trebuie depășite lacunele în ceea ce privește punerea lui în aplicare. Mai e mult de lucru. Dată fiind complexitatea acordului, nu anticipăm să încheiem discuțiile zilei (de joi) cu o soluție", a spus el, estimând că "obstacolele rămase pot fi depășite".

"Trebuie ca ostaticii să fie eliberați, trebuie răgaz pentru civilii palestinieni din Gaza, securitate pentru Israel şi o reducere a tensiunilor în regiune, și toate acestea, cât mai repede posibil", a conchis John Kirby.

Oficialul Casei Albe a confirmat participarea la discuțiile de la Doha a șefului CIA.

Armata israeliană anunță că a ucis peste 17.000 de "teroriști" de la începutul războiului din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, contraamiralul Daniel Hagari, afirmă că armata statului evreu a ucis peste 17.000 de agenți teroriști în Fâșia Gaza, de la începutul războiului declanșat de atacul din 7 octombrie 2023.

Hagari a estimat că operațiunile armatei israeliene au afectat capacitatea Hamas de a se regrupa și de a-și recăpăta capacitățile militare.

"Suntem hotărâți să continuăm (operațiunile anti-Hamas)", a precizat el, conform Times of Israel.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close