Preşedinţii american şi chinez au promis eforturi comune pentru a aborda schimbarea climatică, dezarmarea nucleară şi alte probleme globale, deşi au încheiat primul lor summit cu puţine progrese.
După două ore de discuţii şi o întâlnire separată la cină, Barack Obama şi Hu Jintao au vorbit despre depăşirea tensiunilor militare, comerciale şi pentru drepturile omului ce au otrăvit relaţiile bilaterale în ultimele decenii.
"Principalele provocări ale secolului 21, de la schimbarea climatică la proliferarea nucleară sau redresarea economică, sunt unele ce afectează ambele state, şi nu pot fi rezolvate de statele noastre singure," declara Obama.
În timp ce Hu recunoaştea că provocările globale sunt din ce în ce mai multe, iar statele de astăzi au devenit din ce în ce mai interdependente."
Privitor la climă, Obama a arătat că SUA şi China doresc să ajungă la un acord complet la summitul pe această temă de luna viitoare. Obama arăta că la Copenhaga ar trebui să se ajungă la o înţelegere cu "efect operaţional imediat," nu doar o declaraţie politică.
Ca cei mai mari consumatori şi producători de energie, Obama sublinia că SUA şi China trebuie să joace un rol cheie în negocierea acordului.
Pe de altă parte, pe alte subiecte au persistat diferenţele, care au devenit evidente în timpul apariţiilor comune.
Deranjat de taxele americane pe importurile de cauciucuri chinezeşti sau ţevi de oţel, Hu declara că i-a transmis lui Obama că având în vederea starea economiei globale, ambele state "trebuie să se opună şi să respingă protecţionismul în toate manifestările sale."
De cealaltă parte, Obama a cerut Chinei să relaxeze controlul ce păstrează valuta chineză relativ slabă şi astfel alimentează exporturile.
Liderul american a recunoscut de altfel că ?relaţia noastră înaintează fără dezacorduri şi dificultăţi. Dar datorită cooperării noastre, atât Statele Unite cât şi China sunt mai prospere şi mai sigure."
Înregistrând un mic pas, cei doi lideri au căzut de acord ca la începutul anului viitor să reia dialogul privind drepturile omului. În plus, au stabilit cooperarea şefilor agenţiilor spaţiale şi a liderilor militari
Cele mai ample discuţii s-au concentrat pe Afganistan şi Pakistan. Administraţia Obama a încercat să convingă conducerea chineză să se implice în regiue, dar Beijing a fost reticent, în pofida intereselor economice crescânde şi de teamă că aceste conflicte ar putea să se infiltreze în zonele musulmane din China.
Antena3.ro