Cercetătorii americani au dezvoltat prima celulă de bacterie controlată de un genom sintetic, în cadrul unui experiment ce ar putea naşte numeroase întrebări filozofice şi ştiinţifice despre încercarea de creare a vieţii.
"Aceasta este prima celulă sintetică realizată," arăta cercetătorul Craig Venter. "O numim sintetică deoarece celula este în totalitate derivată dintr-un cromozom sintetic, făcut din patru flacoane de chimicale pe un sintetizator cihimic pornind de la informaţii din calculator.
Echipa speră să folosească metoda pentru "a proba mecanismul de bază al vieţii şi să creeze bacterii special menite a rezolva probleme de mediu sau energie."
Metoda ar putea fi folosită pentru a crea bacterii special produse pentru a ajuta la producerea de biocombustibil sau să cureţe dezastrele ecologice, se arată în studiul condus de J. Craig Venter Institute .
Cercetătorii au sintetizat 1,08 milioane de perechi de bază ai genomului bacteriei Mycoplasma mycoides, creată din patru flacoane de chimicale care creează componentele ADN.
De asemenea au adăugat secvenţe ADN pentru a distinge genomul de unul natural. De asemenea, au imprimat numele celor 46 de cercetători care au lucrat la proiect, alături de adresa web, pe genom astfel încât oricine decodifică genomul poate trimite un mail.
"Începem cu o celulă vie pe care o transformăm," arăta Venter la conferinţa de presă, adăugând că celula a trecut acum "printr-um milion de paşi de replicare" şi a fost îngheţată.
Echipa lui Venter anunţase în 2008 că a sintetizat chimic un genom bacterial, dar nu a putut activa acel genom în celulă.
Antena3.ro