"Am văzut, desigur, aceste informaţii. Dacă sunt adevărate, faptul ar ridica nelinişti grave", a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki.
Ea se referea la o informaţie difuzată de o agenţie la Bagdad, afirmând, pe baza unor documente oficiale, că Iranul a vândut Irakului arme şi muniţii în valoare de 195 de milioane de dolari.
Acest contract a fost încheiat, conform agenţiei, în noiembrie 2013, după puţin timp de la vizita la Washington a premierului irakian Nouri al-Maliki, care venise să ceară un ajutor militar american pentru a combate Al-Qaida şi alte grupuri ale insurgenţilor extremişti suniţi.
La începutul lunii ianuarie, generalul iranian Mohammad Hedjazi, adjunct al şefului statului major al forţelor armate, afirmase că ţara sa este dispusă să furnizeze echipamente militare şi sfaturi Irakului pentru a-l ajuta să lupte împotriva Al-Qaida.
Această declaraţie fusese făcută după o lună de la vizita premierului irakian în Iran.
SUA şi-au exprimat disponibilitatea de a ajuta Irakul să lupte împotriva Al-Qaida şi a altor grupuri sunite extremiste, ca Statul Islamic în Irak și în Levant (EIIL). Astfel, Washingtonul s-a angajat să-şi accelereze livrările de rachete Hellfire şi de drone de supraveghere. Pentagonul a afirmat că este dispus să vândă mai multe rachete şi 24 de elicoptere de atac Apache.