Antena 3 CNN Externe SUA cer Europei să li se alăture contra Iranului

SUA cer Europei să li se alăture contra Iranului

SUA cer Europei să li se alăture contra Iranului
08 Feb 2007   •   17:39

Statele europene ar trebui să se alăture Statelor Unite în campania non-militară care urmăreşte să exercite presiuni asupra Iranului să renunţe la programul său nuclear, susţine reprezentantul american în cadrul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice, relatează, vineri, portalul News Blaze. 'Dacă este serioasă şi susţinută, o campanie non-militară, susţinută de alte state cu puncte de vedere similare, poate avea succes împotriva unui regim care nu şi-a onorat promisiunile economice, care are nevoie de investiţii străine pentru a-şi susţine cheltuielile publice şi care se confruntă în plan naţional cu o rezistenţă din ce în ce mai mare', a declarat ambasadorul american Gregory Schulte în faţa membrilor Asociaţiei Naţionale Unite din Germania, cu sediul la Munchen.

În opinia sa, umbra influenţe iraniene se extinde asupra Orientului Mijlociu, de la Golful Persic şi Irak, până în Teritoriile Palestiniene. 'Avem interesul comun de a împiedica umbra Iranului să capete forma unui nor nuclear', a spus Gregory Schulte, în opinia căruia, singurul lucru care mai desparte ambiţiile regimului de la Teheran de realizarea armei nucleare este achiziţionarea de material fuzibil. Oficialul american a avertizat că Iranul face progrese în domeniul îmbogăţirii uraniului, la centrala de la Natanz şi la noul reactor cu apă grea aflat în construcţie la Arak.

Ambasadorul american a respins motivaţiile invocate de regimul de la Teheran în ceea ce priveşte cele două instalaţii, afirmând că Iranul nu are nevoie să producă uranium îmbogăţit, pentru că nu are reactoare nucleare şi nici planuri credibile pentru a construi aşa ceva în viitor.

Rompres

×
Parteneri
x close