Antena 3 CNN Externe SUA. Bursa din New York a reuşit să-şi limiteze pierderile

SUA. Bursa din New York a reuşit să-şi limiteze pierderile

SUA. Bursa din New York a reuşit să-şi limiteze pierderile
18 Mar 2008   •   08:22

Bursa din New York a reuşit luni să-şi limiteze pierderile, în urma unei şedinţe foarte agitate, prima după prăbuşirea unei mari bănci de investiţii din Statele Unite. Impactul a fost mult mai puternic pe pieţele financiare din Asia şi Europa, unde s-au înregistrat scăderi majore. Unii experţi sunt de părere că actuala criză este cea mai gravă de dupa cel de-al doilea război mondial.

Analiştii se temeau de un crah pe Wall Street, dar dezastrul a fost deocamdată evitat. După ce a pierdut aproape 200 de puncte îndată după deschiderea şedinţei, indicele Dow Jones a recuperat terenul iar la închidere s-a situat cu puţin peste valoarea de vineri.

În schimb, indicele bursei electronice Nasdaq a scăzut cu 1,60 procente. Scăderile au fost mult mai ample pe pieţele europene, care au coborât la nivelul din noiembrie 2005. Şocul a fost provocat de căderea băncii de investiţii Bear Stearns, a cincea din Statele Unite, preluată de rivalii de la JPMorgan Chase la un preţ de 15 ori mai mic decât valoarea bursieră de vineri.

Tranzacţia a fost singura salvare de la faliment pentru Bear Stearns, ajunsă într-o severă criză de lichidităţi. Preşedintele Bush a recunoscut că Statele Unite trec prin "vremuri dificile" dar a dat asigurări că situaţia este sub control. Ca să calmeze pieţele, Rezerva Federală Americană a recurs la o măsură nemaiîntâlnită de la marea criză din 1929, acordarea de împrumuturi directe către marile bănci de investiţii.

Criza este, totuşi, departe de a se fi încheiat iar preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick a avertizat că nici o ţară nu va fi la adăpost de consecinţele sale. Dolarul şi-a continuat luni căderea liberă faţă de euro şi yen, iar preţul barilului de petrol a mai scăzut, din cauza riscurilor de recesiune, dar a rămas totuşi peste 105 dolari.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close