Antena 3 CNN Externe SUA avertizează că un conflict între Israel şi Hezbollah ar putea declanşa un război regional

SUA avertizează că un conflict între Israel şi Hezbollah ar putea declanşa un război regional

SUA avertizează că un conflict între Israel şi Hezbollah ar putea declanşa un război regional
Lovitură israeliană în satul Yaroun din sudul Libanului la 19 iunie 2024. Sursa foto: Hepta/ Abaca Press/ Xinhua
de Mia Lungu    |    25 Iun 2024   •   22:12

Statele Unite au avertizat, marţi, cu privire la „consecinţele dezastruoase” pe care le-ar avea un nou conflict între Israel şi Hezbollah în Liban şi au cerut găsirea unei soluţii „diplomatice”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Un alt război între Israel şi Hezbollah ar putea deveni cu uşurinţă un război regional, cu consecinţe dezastruoase pentru Orientul Mijlociu”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timp ce l-a primit la Pentagon pe omologul său israelian, Yoav Gallant.

„Diplomaţia este, de departe, cea mai bună modalitate de a evita o nouă escaladare”, a adăugat el.

Yoav Gallant, la rândul său, a menţionat că „lucrăm strâns împreună pentru a ajunge la un acord, dar trebuie, în egală măsură, să ne pregătim pentru toate scenariile posibile”.

Războiul din Fâşia Gaza, declanşat pe 7 octombrie de un atac al Hamas în sudul Israelului, a provocat o escaladare militară la graniţa de nord a Israelului cu Libanul, ceea ce a stârnit temeri de extindere a conflictului.

Schimburile de foc dintre armata israeliană şi Hezbollah-ul libanez, o puternică mişcare islamistă aliată cu Hamas, înarmată şi finanţată de Iran, au dus la strămutarea a zeci de mii de locuitori din zonele de graniţă din sudul Libanului şi din nordul Israelului.

Ministrul israelian al Apărării îşi continuă marţi consultările cu oficialii americani la Washington, pe fondul tensiunilor cu administraţia preşedintelui Joe Biden cu privire la livrarea de arme către Israel. Luni, el a fost primit de secretarul de stat Antony Blinken, care a cerut, de asemenea, Israelului să evite o nouă escaladare în Liban, discutând în acelaşi timp eforturile de a ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.

×
Subiecte în articol: Israel razboi regional SUA Hezbollah conflict
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cinci oameni, dintre care doi copii, au murit pe loc într-un accident, în Suceava
x close