
Fostului președinte al Costei Rica, laureat al premiului Nobel, i-a fost revocată viza pentru Statele Unite, la scurt timp după ce l-a criticat public pe Donald Trump, comparându-i comportamentul cu cel al unui împărat roman. Oscar Arias a spus că nu a primit nicio explicație de la autoritățile americane, doar un e-mail în care era informat că a rămas fără viză, relatează BBC.
Oscar Arias a spus că nu crede că Donald Trump a jucat vreun rol în această decizie, ci mai degrabă Departamentul de Stat al SUA. Fostul președinte a mai spus că nu are „nicio idee” de ce i-a fost revocată viza. A speculat însă că ar putea avea legătură cu atitudinea sa față de China, când a fost președinte în 2006-2010.
„Am stabilit relații diplomatice cu China. Asta se cunoaște în întreaga lume”,le-a spus el jurnaliștilor cu privire la decizia pe care a luat-o în 2007 de a tăia legăturile diplomatice cu Taiwan în favoarea Chinei.
Administrația Trump a căutat să diminueze influența Chinei asupra emisferei Occidentale și a acuzat guvernele din America Centrală că fac jocul Chinei și al companiilor chineze. Donald Trump a susținut decizia actualului președinte din Costa Rica, Rodrigo Chaves, de a exclude China de la dezvoltarea rețelei 5G în Costa Rica.
Însă această apropiere dintre cei doi a fost aspru criticată de Arias, care a scris pe rețelele sociale că „nu a fost niciodată ușor pentru o țară mică să fie în dezacord cu Guvernul SUA, cu atât mai mult cu cât președintele său se comportă ca un împărat roman spunând restul lumii ce să facă”. El a adăugat că atunci când a fost el președinte „Costa Rica nu a primit niciodată ordine de la Washington de parcă am fi o țară bananieră”.
Citește și: O studentă din Turcia a fost arestată pe stradă în SUA. Motivul a creat o undă de șoc
Arias nu este singurul oficial a cărei viză a fost revocată. Trei membri ai Parlamentului din Costa Rica, care s-au opus decretului anunțat de Chaves de excludere a companiilor chineze de la dezvoltarea rețelei 5G, s-au trezit cu vizele retrase.
Oscar Arias, în vârstă de 84 de ani, a primit premiul Nobel pentru Pace pentru rolul pe care l-a jucat în încheierea conflictelor din America Centrală.