Antena 3 CNN Externe SUA au reluat vânzările de arme „ofensive” către Arabia Saudită

SUA au reluat vânzările de arme „ofensive” către Arabia Saudită

steag sua steag arabia saudita getty images
SUA confirmă reluarea vânzării de arme „ofensive” către Arabia Saudită / sursă foto: Getty Images
de Roxana Mihăiescu    |    12 Aug 2024   •   21:56

Statele Unite au anunţat luni reluarea vânzărilor de arme „ofensive” către Arabia Saudită, la câţiva ani după ce le-au suspendat din cauza preocupărilor umanitare legate de situaţia din Yemen, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În contextul în care Arabia Saudită şi-a recăpătat locul în diplomaţia internaţională după o perioadă de tensiuni în relaţia cu Washingtonul, în special pe tema respectării drepturilor omului, Departamentul de Stat a anunţat că reluarea vânzărilor de arme ofensive va avea loc după procedurile obişnuite împreună cu Congresul SUA.

„Arabia Saudită a rămas un partener strategic apropiat pentru Statele Unite şi ne bucurăm să consolidăm acest parteneriat”, a declarat pentru presă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Preşedintele Joe Biden a ajuns la Casa Albă în 2021 promiţând o nouă abordare a relaţiilor dintre SUA şi Arabia Saudită, una având în centru problematica respectării drepturilor omului.

Preşedintele democrat a anunţat imediat că acestui partener de lungă durată îi vor fi trimise doar arme „defensive”. O măsura ce venea după ce bombardamentele saudite asupra Yemenului au provocat câteva mii de morţi în rândul populaţiei civile, potrivit estimărilor.

Regimul de la Riad s-a angajat în Yemen în 2015 într-o luptă împotriva rebelilor houthi, sprijiniţi de Iran, care au cucerit o mare parte a teritoriului acestei ţări.

Considerentele geopolitice s-au schimbat însă de la această decizie a preşedintelui Biden. În special, ONU a reuşit să negocieze un armistiţiu în aprilie 2022, care s-a menţinut de atunci, în pofida expirării sale oficiale. De atunci, „nu a existat niciun bombardament saudit asupra Yemenului, iar tirurile transfrontaliere din Yemen spre Arabia Saudită au încetat în mare măsură”, a spus Vedant Patel.

Arabia Saudită „a respectat termenii acordului şi suntem gata să îi respectăm pe ai noştri”, a mai declarat purtătorul de cuvânt american.

×
Subiecte în articol: SUA yemen Arabia Saudita arme ofensive
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close