Antena 3 CNN Externe Recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro

Recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:31 10 Ian 2025 Modificat la 20:14 10 Ian 2025
Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei
Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei. Sursa foto: Getty Images

SUA au anunțat vineri creșterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro, în ziua în care el a fost învestit pentru un al treilea mandat de șase ani, puternic contestat de opoziție, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

De asemenea, administrația americană a anunțat instituirea de sancțiuni împotriva a opt oficiali venezueleni, o măsură similară care vizează un număr dublu de responsabili de la Caracas fiind luată și de Uniunea Europeană și de Regatul Unit.

Printre noii oficiali vizați de sancțiunile americane sunt recent numitul șef al companiei petroliere PDVSA, Hector Obregon, și ministrul transporturilor, Ramon Velasquez.

Maduro și colaboratorii săi au respins mereu sancțiunile SUA și ale altor țări sau blocuri, afirmând că sunt măsuri ilegale care reprezintă un „război economic" menit să facă rău Venezuelei.

Autoritatea electorală din Venezuela și principala jurisdicție a țării susțin că Maduro a câștigat scrutinul prezidențial de anul trecut, deși nu au făcut publice registrele voturilor din secții.

Guvernul, care acuză opoziția că alimentează comploturi fasciste împotriva sa, a anunțat că îl va aresta pe candidatul opoziției Edmundo Gonzalez dacă va reveni în țară din exil și a deținut mai mulți membri proeminenți ai opoziției înainte de învestirea președintelui.

Citeşte şi: Venezuela acuză SUA că au vrut să îl asasineze pe Maduro. Cine a pus la cale complotul. Printre cei arestați, un fost membru Navy Seal

SUA şi UE impun noi sancţiuni pentru Venezuela

Maduro, în vârstă de 62 de ani, se află la putere din 2013, iar noile sancțiuni intervin cu ceva mai mult de o săptămână înainte de sfârșitul mandatului lui Joe Biden și venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

Pe lângă sancțiuni, SUA au crescut la 25 de milioane de dolari recompensa pe care o oferă pentru informații care duc la arestarea și condamnarea lui Maduro, care este vizat de acuzații de trafic de droguri în SUA. Recompensa oferită era până în prezent de 15 milioane de dolari.

UE a reacționat și ea vineri, șefa diplomației comunitare, Kaja Kallas, estimând că Maduro „nu are nicio legitimitate democratică".

„Uniunea Europeană este alături de cei care apără valorile democratice în Venezuela", a adăugat ea într-un comunicat în numele celor 27.

Cei 27 au decis să adopte noi sancțiuni împotriva a 15 persoane, acuzate că „subminează democrația și statul de drept" și că încalcă drepturile omului, potrivit comunicatului.

UE nu a recunoscut realegerea președintelui Maduro, dar nu l-a desemnat pe opozantul său Edmundo Gonzalez Urrutia drept învingător al scrutinului. În schimb, Parlamentul European a votat o rezoluție care îl desemnează pe Gonzalez președinte legitim al Venezuelei.

×
x close