Acordul încheiat de Administraţia democrată cu opoziţia republicană, majoritară în Camera Reprezentanţiulor, prevede reducerea cheltuielilor bugetare cu 1.000 miliarde de dolari în urmatorii 10 ani. Reduceri suplimentare de 1500 de miliarde urmează să fie stabilite de o comisie mixtă a celor două partide.
Conştient de cât de aproape a fost economia americană de colaps, preşedintele Barack Obama i+a averizat pe parlamentarii ca de acum înainte să fie mai atenţi la popor.
Cea mai afectată de măsurile de austeritate şi de reducerile bugetare va fi clasa medie. In Statele Unite, rata şomajului a trecut de 9 la sută iar ritmul creşterii economice se menţine la nivelul dezamăgitor de 1,3 la sută.
Acordul de ridicare a plafonului de îndatorare îi nemulţumeşte pe mulţi americani de rând: potrivit unui sondaj, 60 la sută dintre ei ar fi dorit creşterea impozitelor pentru cei bogaţi.
Acordul pe tema datoriei nu a ameliorat prea mult situaţia Americii. Agenţia de rating Moody's a anunţat că menţine nota maximă pentru datoria publică americană, dar perspectiva nu mai este "stabilă" ci "negativă".