Antena 3 CNN Externe SUA au comemorat 6 ani de la atacurile teroriste

SUA au comemorat 6 ani de la atacurile teroriste

SUA au comemorat 6 ani de la atacurile teroriste
11 Sep 2007   •   15:27

Momente de reculegere şi ceremonii de comemorare marţi, în Statele Unite, la şase ani de la atentatele care au făcut aproape 3.000 de victime. 11 septembrie este considerată ziua care a schimbat lumea. Ultimii şase ani au adus o luptă continuă împotriva terorismului, dar teroristul numărul 1, Ossama Bin Laden, este în continuare de negăsit. Ba mai mult, a transmis şi un mesaj, tocmai pentru a marca momentul.

Clopotele au bătut devreme, la New York. Exact la 8:46, ora la care primul avion, zborul 11 al companiei American Airlines, a lovit turnul Nordic de la World Trade Center. Anul acesta, ceremoniile nu s-au mai desfăşurat pe locul fostelor Turnuri Gemene, ci într-un parc din apropiere de Ground Zero. Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg a adus un omagiu celor 2.700 de victime.

Primarul a păstrat apoi alături de rude şi prieteni, un moment de reculegere. Numele victimelor au fost citite, unul după altul, de membri ai echipelor de intervenţie. 240 de oameni au citit, pe rând, câte 12 nume. Un violoncelist a acompaniat cititorii pe parcursul lecturii, sub ploaia măruntă.

La 9.03 minute s-a păstrat un al doilea minut de reculegere, exact în momentul în care acum şase ani era atacat turnul dinspre sud al World Trade Center. Până la sfârşitul ceremoniilor s-au mai păstrat două astfel de momente de tăcere, la orele prăbuşirii celor două turnuri. După şase ani de la atentate, familiile sunt încă marcate de tragedie.

Spre deosebire de anii trecuţi, preşedintele George Bush nu a mai fost prezent la ceremoniile de la New York. Liderul american a preferat să rămână la Casa Albă, unde a păstrat un moment de reculegere pentru victime, alături de soţia sa, Laura şi de vicepreşedintele Dick Cheney.

Ceremonii de comemorare au avut loc şi la Pentagon şi în Pensylvania, unde au căzut pe 11 septembrie 2001 două avioane cu 224 de persoane la bord, deturnate de terorişti. Unul dintre ele a lovit Pentagonul. Celălalt, care se îndrepta spre Capitoliu, a fost singurul care nu şi-a atins ţinta -

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close