Antena 3 CNN Externe SUA au autorizat torturarea suspecţilor de terorism

SUA au autorizat torturarea suspecţilor de terorism

SUA au autorizat torturarea suspecţilor de terorism
04 Oct 2007   •   18:52

Fostul procuror general american Alberto Gonzales a autorizat în secret folosirea de tehnici dure în interogarea suspecţilor de terorism. Informaţia a fost dezvăluită de cotidianul american New York Times, care citează mai mulţi oficiali, sub acoperirea anonimatului. Potrivit publicaţiei, a fost pentru prima oară când CIA a folosit astfel de tactici.

Departamentul american de Justiţie a declarat, în repetate rânduri, că tortura este o practică groaznică. Potrivit New York Times, optica s-a schimbat după ce Alberto Gonzales a fost numit în fruntea instituţiei, în februarie 2005. Documente secrete, aprobate de Gonzales, autorizau pentru prima oară şi în mod explicit folosirea de practici cauzatoare de durere fizică şi psihică, la interogatoriile suspecţilor de terorism.

Departamentul Justiţiei a emis imediat o „informare secretă”, în care se stabilea că metodele de interogare folosite de CIA nu încălcau aceste standarde. Curtea Supremă din Statele Unite a decis, în 2006, că prevederile Convenţiei de la Geneva se aplică şi deţinuţilor suspectaţi că ar face parte din reţeaua teroristă Al-Qaida.

Preşedintele George W. Bush a semnat, în perioada următoare, o directivă, prin care autoriza tehnicile „intensificate” de interogare. Potrivit New York Times, acestea au continuat să rămână secrete, iar CIA a continuat să îi deţină pe suspecţii de terorism în centre din străinătate. Alberto Gonzales, un apropiat al lui Bush, a demisionat după ce a fost aspru criticat de Congres din cauza implicării sale într-un scandal de interceptări telefonice ilegale.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close