Antena 3 CNN Externe SUA au aflat „secretul” la cea mai mare dilemă în domeniul energiei curate. O centrală pe cărbune le-a dat americanilor soluţia

SUA au aflat „secretul” la cea mai mare dilemă în domeniul energiei curate. O centrală pe cărbune le-a dat americanilor soluţia

Centrala pe carbune poluanta Sherco din Minnesota din SUA
Experții spun că această centrală este secretul pentru rezolvarea dilemei energiei curate a Americii. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    16 Sep 2024   •   18:53

Centrala pe cărbune poluantă Sherco din Minnesota din SUA a devenit soluţia pentru dilema americanilor la problema energiei curate. Deşi centrala a generat miliarde de dolari în valoare de energie în cei 50 de ani de funcționare, cea mai valoroasă parte a sa este modul în care se conectează la rețeaua care alimentează direct casele oamenilor. Experţii unei companii din sectorul energiei a văzut în ea o soluţie pentru conexiunea proiectului solar din Upper Midwest, unul dintre cele mai mari din întreaga țară. Astfel, experții spun că „bătrâna centrală" le-a dezvăluit secretul pentru rezolvarea dilemei energiei curate a Americii, mai ales pentru că infrastructura ei scurtează ceea ce ar fi putut fi șapte ani de birocrație și obstacole pentru a distribui energia curată oamenilor. În acest context, SUA ar putea să își dubleze practic capacitatea rețelei electrice peste noapte, scrie CNN. 

Centrala poluantă pe cărbune Sherco din Minnesota din SUA este pe cale de a fi închisă, fiind programată pentru pensionare în următorii cinci ani. A generat miliarde de dolari în valoare de energie în cei 50 de ani de funcționare, dar cea mai valoroasă parte a sa este priza sau modul în care se conectează la rețeaua care alimentează locuinţele oamenilor. 

În loc să o lase să se piardă odată cu închiderea centralei pe combustibili fosili, o companie în domeniul energiei va lăsa priza conectată pentru a lega cel mai mare proiect solar din Upper Midwest și unul dintre cele mai mari din întreaga țară direct la rețea.

Reutilizarea așa-numitului sistem de interconectare scurtează ceea ce ar fi putut fi șapte ani de birocrație și obstacole pentru a distribui această energie clienților săi.

Experții spun că acesta este secretul pentru rezolvarea dilemei energiei curate a Americii: Există mai multă energie din surse curate care așteaptă să fie conectată la rețea decât întreaga cantitate de energie aflată în prezent pe rețea.

Întârzierile de ani de zile reprezintă o amenințare existențială pentru șansele de construcție ale multor proiecte.

„Ne permite să ne mișcăm mult mai repede”, a spus Ryan Long, președintele Xcel Energy pentru Minnesota, care a numit reutilizarea infrastructurii centralei „o adevărată cheie pentru strategia noastră aici.”

SUA ar putea să își dubleze practic capacitatea rețelei electrice peste noapte

SUA ar putea să își dubleze practic capacitatea rețelei electrice peste noapte, conectând proiectele de energie regenerabilă la vechile centrale pe combustibili fosili, fie ele pe cărbune, gaz sau petrol, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley. Iar proiectele ar putea fi conectate la centrale existente, nu doar la cele care sunt pe cale de a fi închise.

„Aceasta ar trebui să fie una dintre principalele strategii pe care le adoptăm în viitor, deoarece avem deja atât de multe active existente, atât de multă infrastructură de rețea și nu vrem să le aruncăm pur și simplu”, a spus Umed Paliwal, cercetător principal la UC Berkeley și autor principal al studiului. Este mult mai rapid să construiești un proiect precum Sherco solar acum decât este să conectezi acel proiect la rețeaua electrică. Asta pentru că trebuie făcut loc pe rețea pentru a adăuga noi surse de energie, ceea ce necesită studii de inginerie lungi și cronologie de proiecturi nesigure. O explozie a energiei curate și ieftine se lovește acum de această birocrație regională complexă.

Rob Gramlich, CEO-ul firmei de consultanță Grid Strategies LLC, compară conectarea proiectelor regenerabile la site-uri de interconectare existente cu folosirea unui bilet rapid pentru a sări peste cozile lungi de la Disney.

„Există o coadă pe care toată lumea vrea să se alăture, iar apoi cineva are acest bilet Disney pentru a sări peste coadă,” a spus Gramlich. „Este un subiect sensibil să vorbim despre săritul peste coada de interconectare. Dar realitatea este că, acesta există", a spus el. 

Răspunsul pentru accelerarea energiei curate a fost găsit în unele dintre cele mai poluante centrale electrice din SUA

Sherco a fost cea mai mare centrală pe cărbune din Minnesota — și cel mai mare poluator — încă din anii '70 și '80, când a fost construită. Coșurile sale de fum au emis în 2022 aproximativ 10,5 milioane de tone de poluare care încălzește planeta, echivalentul a peste 2 milioane de mașini care emit emisii într-un an. Dar, așa cum au descoperit cercetătorii de la Berkeley, centralele precum Sherco, care sunt fie închise treptat, fie încă în funcțiune, sunt candidate bune pentru conectarea surselor regenerabile la infrastructura lor.

„Orice centrală pe combustibili fosili nu funcționează în fiecare oră din zi”, a spus Sonia Aggarwal, CEO al centrului de gândire pentru energie curată Energy Innovation și fost oficial de climat la Casa Albă. „În celelalte ore — acea mare priză, această resursă cu adevărat valoroasă pe care toată lumea așteaptă ani de zile să aibă acces la ea — este pur și simplu acolo, nefolosită.”

Aggarwal și Paliwal susțin că această metodă permite utilităților să aibă cele mai bune rezultate; pot construi ferme de vânt și solare în apropiere, să pună acea energie curată pe rețea în timpul orelor în care o centrală pe cărbune sau gaz nu produce electricitate și să nu fie nevoie să închidă complet o centrală.

Sute de locuri de muncă vor fi salvate

Aceasta aduce o mulțime de beneficii. Ajută la salvarea locurilor de muncă într-o centrală care ar putea fi amenințată de închidere și ajută la creșterea bazei de impozitare locale în jurul centralelor. În Minnesota, Xcel promite că nu vor exista concedieri pentru angajații centralei pe cărbune Sherco.

„Avem nevoie cu adevărat de ei să rămână la acele centrale pe cărbune până la sfârșitul (vieții centralei) pentru că ele oferă o fiabilitate critică și energie pentru comunitățile noastre,” a spus Long. „Când va veni momentul potrivit, le vom găsi un loc de muncă la Xcel Energy și îi vom reîntreina și îi vom poziționa pentru succes în acel rol.” De asemenea, poate rezulta economii pentru clienții de electricitate, pe măsură ce centralele trec de la cărbune la vânt și solar, care sunt surse de energie mult mai ieftine.

Studiul de la Berkeley a considerat mai mulți factori pentru a determina candidații buni pentru interconectare: dacă există terenuri în apropierea unei centrale termice potrivite pentru vânt și solar; cât de multă energie ar putea fi generată de soare sau vânt; și câtă energie regenerabilă ar putea fi alimentată în sistemul de interconectare al unei centrale.

SUA vrea energie curată la nivelul întregii țări până în 2050

Paliwal și colegii săi au descoperit că până în 2032, utilitățile ar putea instala 1.000 de gigawați de energie curată nouă în apropierea centralelor care îndeplinesc toate cele trei criterii. Și acestea sunt numerele mari de care America are nevoie; analiștii energetici cred că centrele de date, inteligența artificială și cererea crescută pe măsură ce oamenii electrifică casele și mașinile.

Mai multe centrale electrice din Illinois încearcă ceva similar, iar în Virginia, un nou array solar se conectează la interconectarea de la o centrală pe gaz din apropiere. Pentru Pete Wyckoff, care servește ca adjunct al comisarului de energie al Departamentului Comerțului din Minnesota, ferma solară Sherco reprezintă o oportunitate de a produce energie local.

„Suntem un stat bun pentru vânt și solar,” a spus Wyckoff. „Orice combustibil fosil pe care îl ardem, importăm. Noi generăm electricitate din vânt și solar aici.”

Este, de asemenea, un mare pas înainte pentru obiectivele climatice și de energie curată ale Minnesota. Sub guvernatorul său democrat și candidatul la vicepreședinție din 2024, Tim Walz, statul încearcă agresiv să decarbonizeze sectorul său energetic — atingând 100% energie curată până în 2040.

„Aceasta este o motivație cheie pentru modul în care vom decarboniza restul economiei,” a spus Wyckoff. „Ne propunem să avem o economie curată la nivelul întregii țări până în 2050. Și cred că putem ajunge acolo.”

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close