Statele Unite au adoptat "tactici" diferite de cele ale aliaţilor lor în privinţa Siriei, dar politica lor vizează acelaşi obiectiv final, şi anume o tranziţie fără Bashar al-Assad, a pledat duminică, în Egipt, secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP, conform
Mediafax.
Aflat într-o vizită de câteva ore la Cairo, în cadrul primei etape a unui turneu de 11 zile în regiunile Orientului Mijlociu şi Golfului, şeful diplomaţiei americane este aşteptat duminică seara în Arabia Saudită, un aliat strategic, dar supărat pe Washington, din cauza tergiversărilor americanilor în privinţa unei eventuale intervenţii armate în Siria.
Riyadhul, care susţine militar opoziţia siriană, a refuzat pe 18 octombrie să facă parte din Consiliul de Securitate al ONU, un gest fără precedent prin care şi-a exprimat protestul faţă de inacţiunea ONU şi a Statelor Unite, în special vizând să pună capăt războiului civil care durează de 31 de luni în Siriaa.
"Anumite ţări (...) ar vrea ca Statele Unite să acest lucru în privinţa Siriei, iar noi am facut acest lucru", a admis Kerry în faţa presei, la Cairo. "Aceste diferenţe între tacticile individuale în cadrul unei politici nu implică o diferenţă în obiectivul fundamental al politicii" respective, a apreciat el.
"Împărtăşim cu toţii acelaşi obiectiv (...), adică salvarea statului sirian şi crearea unui guvern de tranziţie (...) care să poată să dea o şansă poporului Siriei să îşi aleagă viitorul", a adăugat el.
"De asemenea, credem că (preşedintele sirian Bashar) al-Assad, pentru că şi-a pierdut orice autoritate morală, nu poate face parte din acest" guvern de tranziţie, iar "nimeni nu poate răspunde la întrebarea cum să se pună capăt războiului atât timp cât al-Assad este acolo", a conchis secretarul de Stat.
Arabia Saudită susţine militar Coaliţia opoziţiei siriene, afectată de disensiuni puternice în privinţa participării la o conferinţă de pace privind Siria, la Geneva, cunoscută sub numele de Geneva II, la a cărei organizarea lucrează Statele Unite şi Rusia.
Americanii au renunţat să efectueze atacuri împotriva regimului sirian, asupra cărora Riyadhul insista, ca represalii faţă de un atac chimic soldat cu numeroase victime, în august, lângă Damasc, atribuit regimului de la Damasc de către mai multe ţări, inclusiv de către Statele Unite.