Carter, 60 de ani, va fi cel de al 25-lea ministru al apărării al SUA, în locul lui Chuck Hagel, care va fi schimbat din funcţie după nici doi ani de mandat, în urma unei decizii a lui Barack Obama menită să schimbe cursul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Nominalizarea lui Ashton Carter a fost aprobată săptămâna trecută de Senatul SUA, cu 93 de voturi pentru şi cinci împotrivă.
Carter, care are pregătire de fizician, a fost adjunct al ministrului apărării între 2011 şi 2013, atât în mandatul lui Chuck Hagel, cât şi în cel al predecesorului său, Leon Panetta. În această funcţie el a fost şeful de operaţiuni al Pentagonului, supraveghind cheltuirea a peste 600 de miliarde de dolari şi activitatea a 2,4 milioane de angajaţi civili şi militari.
La sfârşitul Războiului Rece, el a fost direct implicat în eforturile de a păstra în siguranţă armele nucleare din era sovietică, fiind prezent la semnarea în Ungaria în 1994 a Memorandumului privind garanţiile de securitate.
''Am fost în Ucraina în ziua în care ultima armă nucleară a fost transportată peste graniţă din Ucraina în Rusia. Acel acord prevedea ca Rusia să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce în mod evident nu a făcut'', a declarat recent Carter.
La audierea sa de confirmare din Senat, Ashton Carter a apărat strategia administraţiei Obama în Irak şi Siria şi făcut titluri de prima pagină cu afirmaţia că ar trebui luată în considerare trimiterea de arme în Ucraina pentru a o sprijini pe aceasta în lupta împotriva separatiştilor proruşi.