Antena 3 CNN Externe SUA ar fi abandonat planurile de amplasare a unui scut antirachetă în Polonia şi Cehia

SUA ar fi abandonat planurile de amplasare a unui scut antirachetă în Polonia şi Cehia

SUA ar fi abandonat planurile de amplasare a unui scut antirachetă în Polonia şi Cehia
27 Aug 2009   •   17:48

Autorităţile americane ar fi renunţat la amplasarea scutului antirachetă în Polonia şi Cehia. Această informaţie a stat pe primele pagini ale publicaţiilor celor două ţări.

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza citat de AFP, membrii administraţiei preşedintelui american, Barack Obama, nu vor amplasa elementele scutului antirachetă în cele două state.

Americanii testează, de aproximativ două săptămâni, reacţia Congresului referitoare la abandonarea planurilor de instalare a scutului antirachetă.

Riko Elison, susţinător al amplasării scutului, a declarat: "Semnalele trimise de generalii de la Pentagon sunt absolut clare: administraţia Statelor Unite caută alte soluţii privind apărarea antirachetă decât bazele în Polonia şi Cehia". Acesta a adăugat că, experţii în apărare nu au menţionat nici măcar o dată planurile privind Polonia şi Cehia, într-o conferinţă de presă recentă.

În urmă cu un an, SUA şi Polonia au stabilit că , până în 2013 vor instala zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune. Rachetele ar fi urmat să fie cuplate la un radar puternic amplasat în Cehia. Autorităţile din Rusia s-au opus din start acestui proiect.

În timp ce americanii susţin proiectul pentru a contracara ameninţările venite din partea unor ţări ca Iranul, autorităţile ruse sunt de părere că aceste planuri sunt o ameninţare la adresa populaţiei.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close