Antena 3 CNN Externe SUA aprobă o vânzare masivă de avioane de luptă F-15 și obuze de tanc în Israel. F-15 reprezintă peste 90% din valoarea tranzacției

SUA aprobă o vânzare masivă de avioane de luptă F-15 și obuze de tanc în Israel. F-15 reprezintă peste 90% din valoarea tranzacției

F-15
Aparat american F-15 Strike Eagle, fotografiat în octombrie 2023 la baza britanică Lakenheath din comitatul Suffolk. Sursă foto: hepta / Zuma Press
de Adrian Iclozan    |    13 Aug 2024   •   23:58

Secretarul de stat american Antony Blinken a aprobat vânzări de arme în valoare de peste 20 de miliarde de dolari către Israel.

Vânzările includ avioane de luptă F-15 și aproape 33.000 de obuze de tanc, notează, marți, Times of Israel.

Într-o notificare către Congresul american, Departamentul de Stat al SUA afirmă că aceste arme "vor îmbunătăți capacitatea Israelului de a face față amenințărilor inamice actuale și viitoare".

Avioanele F-15 nu sunt așteptate să sosească decât peste câțiva ani, dar perfectarea vânzării lor în timpul războiului din Gaza este de natură să accentueze tensiunile politice în Statele Unite.

Times of Israel remarcă faptul că democrații din Congres puteau bloca tranzacția, însă s-au abținut să facă asta după ce au primit asigurări din partea Casei Albe că armele nu vor fi folosite împotriva civililor.

Times of Israel: Vânzările de arme din SUA includ avioane F-15 de aproape 19 miliarde de dolari

Cea mai remarcabilă este aprobarea vânzării de avioane F-15 în valoare de 18,82 miliarde de dolari, opinează publicația citată.

În pachetul de armament destinat Israelului mai intră obuze pentru tancuri în valoare de peste 770 milioane de dolari și rachete aer-aer cu rază medie, valorând peste 100 de milioane de dolari.

SUA vor mai livra statului evreu obuze de mortiere de peste 61 de milioane de dolari și vehicule tactice al căror cost este estimat la aproape 600 de milioane de dolari.

Ministrul israelian al Apărării le mulțumește membrilor guvernului SUA pentru aprobarea vânzării de arme

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, le-a mulțumit, marți, secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, pentru aprobarea vânzării avioanelor de luptă F-15 și a altor echipamente militare către statul evreu.

"Mulțumim secretarului Apărării și secretarului de stat din SUA pentru aprobarea inițiativelor critice de consolidare a forțelor care ajută Israelul să dezvolte și să-și mențină avantajul militar calitativ în regiune.

Acestea includ încorporarea aparatelor F-15 în flota aeriană de luptă a Israelului și furnizarea de muniție critică pentru a asigura capacitățile și securitatea țării", a scris ministrul Gallant pe rețeaua X.

"În timp ce luptăm pe șapte fronturi diferite, mesajul vostru de sprijin și angajament față de securitatea Israelului este clar", a adăugat el.

Avioanele F-15 pe care SUA le vor vinde Israelului sunt menite să asigure supremația aeriană

Conform informațiilor din surse deschise, avionul militar F-15 Eagle este un aparat bimotor cu postcombustie, capabil de zbor pe timp de noapte și în orice condiții meteo.

A fost proiectat de compania McDonnel Douglas, care face parte în prezent din Boeing.

Misiunea sa este să penetreze spațiul aerian inamic, să obțină și să mențină superioritatea aeriană.

Este un aparat supersonic, atingând o viteză maximă de 2655 km/h (de 2,5 ori viteza sunetului).

Are lungime de 19 metri, o anvergură de 13 metri și o greutate de 12,7 tone, gol. Greutatea maximă la decolare este de 30,8 tone.

Plafonul său operațional este de 20000 de metri, iar raza de luptă, de aproape 2000 de kilometri.

Este dotat cu un tun rotativ M61A1 Vulcan cu șase țevi, calibrul 20 mm, cu 940 de cartușe.

Are 9 puncte de acroșaj, putând fi echipat cu 4 rachete AIM-7 Sparrow, cu 4 rachete AIM-9 Sidewinder sau cu 8 rachete AIM-120 AMRAAM.

Este de așteptat ca, în pofida planurilor inițiale de a înlocui acest model cu modulul F-22 Raptor până la nivelul anilor 2010, utilizarea F-15 în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA să continue și în anii 2030.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close