Antena 3 CNN Externe SUA anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina şi sancţiuni împotriva Rusiei

SUA anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina şi sancţiuni împotriva Rusiei

joe biden getty
Rusia nu va învinge în acest conflict, spune Biden. Sursa foto: Getty Images
de M.N.    |    24 Aug 2024   •   09:33

Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include mai ales echipamente de apărare antiaeriană, şi au dezvăluit un nou set de sancţiuni care vizează sectorul rus de apărare, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit, în timpul unei convorbiri telefonice, omologului său american Joe Biden pentru aceste noi livrări de arme, şi a afirmat pe reţeaua X că ţara sa are nevoie „urgentă” de ele, mai ales de echipament de apărare antiaeriană, pentru a „proteja în mod fiabil oraşele noastre, comunităţile şi infrastructura noastră esenţială”.

Aceste noi livrări de echipamente militare, livrate direct din stocurile armatei americane, conţin mai ales echipamente şi rachete pentru doborârea dronelor de atac pentru a „proteja infrastructura esenţială a Ucrainei”, a spus Biden într-un comunicat.

Acestea includ, de asemenea, muniţie pentru lansatoarele de rachete Himars, rachete antitanc, obuze de artilerie, ambulanţe şi echipamente medicale, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. Valoarea totală a pachetului de ajutor este estimată de Pentagon la 125 de milioane de dolari.

În pofida invaziei ruse, a afirmat preşedintele american, Ucraina este „încă o ţară liberă şi războiul se va încheia cu o Ucraină liberă, suverană şi independentă”, a subliniat el, înainte de marcarea, sâmbătă, a Zilei Independenţei Ucrainei.

De la începutul războiului, Washingtonul a fost principalul susţinător al Kievului, oferind în total, până în prezent, 55 de miliarde de dolari ajutor militar şi de securitate. După lungi şi dificile discuţii, Congresul SUA a votat la sfârşitul lunii aprilie un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Rusia nu va învinge în acest conflict. Poporul independent ucrainean va învinge, iar Statele Unite, cu aliaţii şi partenerii săi, vor continua să-i stea ferm alături”, a mai spus Biden vineri.

 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close