"Condamnăm în cei mai puternici termeni această decizie și suntem alături de Ucraina, așa cum i-am spus, astă seară, ministrului ucrainean de externe", a scris Blinken într-o postare pe Twitter.
Russia’s move to recognize the “independence” of so-called republics controlled by its own proxies is a predictable, shameful act. We condemn them in the strongest possible terms and #StandWithUkraine, as I told Foreign Minister @DmytroKuleba tonight.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 22, 2022
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a vorbit telefonic cu Blinken.
Cei doi urmează să se vadă, marți, la Washington, și se așteaptă ca SUA să anunțe noi sancțiuni la adresa Rusiei.
Casa Albă a transmis deja că președintele american Joe Biden va semna un ordin executiv vizând interdicții de natură economică și financiară la adresa regiunilor separatiste recunoscute de Moscova.
Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate au condamnat luni, într-o reuniune de urgență, decizia Moscovei, de a recunoaște independența republicilor separatiste din Ucraina şi de a desfășura trupe rusești în regiune.
"Președintele Vladimir Putin a anunțat (...) că va desfășura trupe rusești în aceste zone. Ei le numesc forțe de menținere a păcii. Acesta este un nonsens. Știm ce sunt ele cu adevărat", a a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasador al Statelor Unite la ONU.
China nu condamnă Rusia
În schimb, Rusia a promis la ONU că va împiedica o "baie de sânge" în teritoriile separatiste din estul țării, potrivit ambasadorului rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia. El a adăugat că Rusia nu închide ușa diplomației" pentru a rezolva criza din Ucraina.
Franța, Norvegia, Irlanda, Ghana și Emiratele Arabe Unite au criticat, de asemenea, Rusia.
China a făcut notă distinctă prin faptul că nu a condamnat în mod explicit Rusia.
"Credem că toate țările ar trebui să rezolve diferendele internaționale prin mijloace pașnice, în conformitate cu scopurile şi principiile Cartei Națiunilor Unite", s-a limitat să declare ambasadorul chinez Zhang Jun.
Ucraina, amenințată la ONU de Rusia
Două decrete ale președintelui rus, semnate după un discurs televizat, recunosc așa-numitele "republici populare" Doneţk şi Lugansk şi cer Ministerului rus al Apărării ca "forțele armate ale Rusiei să își asume funcția de menținere a păcii în regiunile separatiste din Ucraina.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că partea ucraineană are planuri să "bombardeze şi să provoace" Lugansk şi Doneţk.
După recunoașterea de către Moscova a regiunilor, acest lucru ar putea avea "consecințe extrem de periculoase", a declarat el în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Nebenzia a acuzat conducerea ucraineană pentru escaladarea tensiunilor.
El a denunțat "refuzul categoric" al Kievului de a discuta direct cu liderii separatiști din Donbas și a susținut că, pentru a evita războiul, Ucraina trebuie obligată să pună capăt "provocărilor".