Antena 3 CNN Externe SUA anchetează "sub 100" de americani pentru cooperare cu organizaţii teroriste din Siria şi Irak

SUA anchetează "sub 100" de americani pentru cooperare cu organizaţii teroriste din Siria şi Irak

1 minut de citit Publicat la 19:54 08 Iul 2014 Modificat la 19:54 08 Iul 2014
3333.jpg
Secretarul american al Justiţiei Eric Holder a declarat marţi, la Oslo, că Statele Unite efectuează anchete asupra a mai puţin de 100 de cetăţeni americani suspectaţi de cooperare cu organizaţii extremiste din Siria şi Irak, scrie AFP.
   
De asemenea, Holder i-a îndemnat pe aliaţii europeni ai Washingtonului să efectueze un schimb de informaţii despre călători care pot pleca să lupte în cele două ţări.
   
"Am condamnat oameni şi ne-am aplicat legile pentru pedepsirea celor care aveau intenţia să meargă în Siria cu scopul de a susţine organizaţiile teroriste de acolo", a declarat Holder într-o conferinţă de presă comună cu omologul său norvegian Anders Anundsen.

Întrebat care este numărul de americani asupra căruia investighează justiţia americană cu scopul de a afla dacă au participat sau participă la conflict, Holder a răspuns că sunt "sub 100".
   
"Oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii apreiază că aproape 23.000 de extremişti violenţi sunt activi, în prezent, în Siria. Printre ei se află peste 7.000 de combatanţi străini, dintre care câteva zeci sunt americani, un număr aflat în creştere", a precizat el ulterior, într-un discurs.
   
Holder a îndemnat guvernele să comunice între ele cu privire la mişcările rezidenţilor americani şi europeni.
   
"Avem un interes reciproc şi de netăgăduit în dezvoltarea unor strategii comune prin care să atacăm afluxul în Siria a unor extremişti violenţi născuţi în Statele Unite sau în Europa. Iar cum cetăţenii noştri pot călători liber, fără vize, între Statele Unite şi Norvegia, dar şi alte ţări europene, şi invers, problema combatanţilor care revin din Siria către una dintre aceste ţări este o problemă care vizează toate ţările noastre", a declarat secretarul american al Justiţiei.
   
În opinia sa, "este necesar să ne punem de acord asupra împărtăşirii informaţiilor despre călători - o modalitate de a împiedica aspiranţii străini la luptă să plece către Siria, dar şi despre urmărirea celor care revin. Statele Unite se angajează să-şi susţină partea de activitate din acest punct de vedere".
   
Holder şi Anundsen au discutat despre un plan al Norvegiei în vederea luptei împotriva radicalizării, în contextul în care în Siria au fost număraţi 40-50 de combatanţi care au legături cu această ţară.

×
Etichete: Siria
x close