Congresul american urmează să adopte o consolidare a sancţiunilor actuale impuse de Statele Unite Iranului, dar aceste sancţiuni vor intra în vigoare doar dacă Teheranul nu va respecta acordul de etapă în dosarul nuclear iranian încheiat la Geneva, au anunţat congresmeni duminică, relatează AFP, conform Mediafax.
"Voi continua să lucrez împreună cu colegii mei la elaborarea unei legislaţii care impune noi sancţiuni economice, dacă Iranul nu respectă acest acord de etapă sau dacă distrugerea infrastructurii nucleare iraniene nu va fi în curs la sfârşitul acestei perioade de şase luni", a anunţat într-un comunicat senatorul republican Mark Kirk, foarte implicat în negocierile aflate în curs în Congres.
Un consilier al unui senator a rezumat situaţia spunând că "sancţiunile vor intra în vigoare dacă (iranienii) trişează sau dacă dezmembrarea nu începe în şase luni".
Congresul acceptă, astfel, să nu scurtcircuiteze procesul de şase luni convenit la Geneva, ameninţând totodată Teheranul cu o înăsprire fără precedent a sancţiunilor deja în vigoare.
"Dacă Iranul nu consimte la un acord (final) care să îl împiedice să se doteze cu arma nucleară, există un amplu consens în Congres pentru impunerea unor sancţiuni şi mai dure", a declarat, citat într-un comunicat, senatorul democrat Carl Levin, preşedintele Comisiei pentru Apărare.
Numeroşi congresmeni au reacţionat cu scepticism, cu ostilitate chiar, faţă de acordul anunţat între Republica islamică şi şase mari puteri (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite).
"Acordul interimar a provocat şi continuă să provoace un scepticism puternic şi numeroase întrebări", a comentat John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, îndemnând administraţia Obama să menţină regimul de sancţiuni în vigoare.
"Altfel, acest acord interimar va fi doar o decizie remarcabil de ingenioasă a iranienilor de a demonta regimul sancţiunilor internaţionale, menţinându-şi totodată infrastructurile şi materialul pentru a obţine capacitatea de a fabrica arma nucleară", a declarat el.
"Credem că trebuie să se exercite mai multă presiune asupra Iranului, în loc de relaxare şi de a le permite să îşi înceapă revitalizarea economică", a declarat pentru CNN Ed Royce, preşedintele republican al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor.
"Le-am dat permisiunea să continue îmbogăţirea" uraniului, şi-a exprimat regretul reprezentantul republican Mike Rogers, preşedintele Comisiei pentru Informaţii, tot pentru CNN. "Am comis aceeaşi eroare cu Pakistanul, am făcut aceeaşi eroare cu Coreea de Nord", a adăugat el.