Antena 3 CNN Externe SUA, acuzată că este forţă de ocupaţie în Haiti

SUA, acuzată că este forţă de ocupaţie în Haiti

1 minut de citit Publicat la 00:38 19 Ian 2010 Modificat la 00:38 19 Ian 2010
SUA, acuzată că este forţă de ocupaţie în  Haiti

Secretarul general al ONU, Ban Ki- moon, a cerut Consiliului de Securitate să mărească prezenţa în Haiti, prin desfăşurarea de mai multe trupe şi poliţie.
După o şedinţă a Consiliului de Securitate, Ban a declarat că a recomandat acestuia să crească numărul de ofiţeri de poliţie şi trupele ONU în Haiti cu 1. 500, respectiv 2.000 .
"Haiti are nevoie imediată de sprijin şi este necesar un răspuns masiv din partea comunităţii internaţionale..
Pe de altă parte, Franţa a cerut ONU să specifice rolul SUA în efortul de ajutare a Haiti. Astfel, Naţiunile Unite trebuie să clarifice acest aspect, având în vedere că forţele militare americane controlează principalul aeroport din Port-au-Prince.

"ONU lucrează la acest aspect. Sper să ajungem la o decizie. Sper ca lucrurile să fie clarificate în privinţa rolului SUA. Este vorba despre ajutarea Haitiului, nu despre ocuparea acestuia?, arăta secretarul francez de stat pentru cooperare Alain Joyandet.
El a precizat că a trebuit să intervină personal, sâmbătă, pentru a primi autorizaţia din partea americanilor pentru aterizarea unui avion în Port-au-Prince cu ajutoare umanitare din Franţa.
Anterior grupul de ajutor umanitar cu sediul la Geneva, Medecins Sans Frontieres, se plângea că aeroportul controlat de american împiedică distribuirea ajutoarelor, prin refuzarea unor aterizări.
Forţele americane insistă că munca lor se concentrează pe activitatea umanitară şi au fost ulterior de acord să acorde prioritate la sosire transporturilor cu ajutoare în faţa celor militare, după intervenţia ONU.
Scandalul diplomatic a izbucnit pe fondul frustrărilor crescânde că sute de tone de ajutoare încă nu erau lăsate să treacă.
Numărul deceselor din Haiti este acum estimat la 200.000, iar circa trei milioane de haitieni- o treime din populaţie- a fost afectată.
Haiti a fost ocupat de SUA între 1915 şi 1935. Acum armata americană a repetat de câteva ori că nu au intrat în acest stat ca forţă de ocupare. Soldaţii americani din Port-au-Prince declarau că au fost sfătuiţi să poarte discret armelor lor M4.
Antena3.ro

×
x close