Antena 3 CNN Externe SUA acuză un disident chinez că ar fi spionat pentru Beijing

SUA acuză un disident chinez că ar fi spionat pentru Beijing

BeFunky-collage - 2024-08-22T095254.878
Un disident chinez care trăiește în SUA este acuzat că ar fi agent al serviciilor de informații ale Beijingului / foto cu caracter ilustrativ / Sursă foto: Getty Images
de R.M.    |    22 Aug 2024   •   09:54

Polițiștii americani au deschis o anchetă penală împotriva unui disident chinez care trăiește în SUA, fiind acuzat că ar fi agent al serviciilor de informații ale Beijingului.

Yuanjun Tang, în vârstă de 67 de ani, a fost arestat miercuri în New York, a precizat Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) într-o declarație.

„Tang a fost acuzat prin plângere penală că a acționat și a conspirat să acționeze în Statele Unite în calitate de agent neînregistrat al Republicii Populare Chineze (RPC) și că a făcut declarații substanțial false către FBI”, a transmis Departamentul de Justiție, scrie BBC.

Potrivit procurorilor, bărbatul, în prezent cetățean american, este acuzat că ar fi spionat activiști pentru democrație și disidenți chinezi stabiliți în SUA.

Mai mult decât atât, el este acuzat că a furnizat informații false la FBI.

Înainte de a furniza informații către FBI, între 2018 și 2023, bărbatul ar fi acționat ca agent al Chinei la ordinele Ministerului Securității de Stat (MSS) - principala agenție civilă de informații a Chinei.

Potrivit procurorilor, în tot acest timp, Yuanjun Tang ar fi primit în mod regulat instrucțiuni prin e-mail, chat-uri criptate și alte mijloace de comunicare de la agenție.

„A primit în mod regulat instrucțiuni de la un ofițer de informații al MSS și i-a raportat acestuia cu privire la persoane și grupuri considerate de RPC ca fiind potențial adverse intereselor RPC, inclusiv activiști proeminenți pentru democrație și disidenți chinezi stabiliți în SUA.

De asemenea, a călătorit de cel puțin trei ori pentru întâlniri față în față cu ofițeri de informații ai MSS și a ajutat MSS să se infiltreze într-un grup de chat pe o aplicație de mesagerie criptată utilizată de numeroși disidenți și activiști pro-democrație din RPC pentru a comunica despre probleme pro-democrație și pentru a exprima critici la adresa guvernului RPC”, potrivit comunicatul DOJ.

Surse din anchetă spun că el a ales să lucreze pentru agenția chineză de informații în încercarea de a-și vedea familia trăind în China continentală.

De asemenea, potrivit procurorilor, el a participat la protestele din 1989 din Piața Tiananmen împotriva Partidului Comunist Chinez.

El a protestat împotriva Partidului Comunist Chinez în timpul demonstrațiilor din Piața Tiananmen din 1989

În jurul anului 2002, Tang a reușit să fugă în Taiwan, unde, ulterior, a primit azil politic în Statele Unite, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

 

 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close