Guvernul Statelor Unite a acuzat oficial Rusia, vineri, de o campanie recentă de atacuri cibernetice împotriva unor organizaţii ale Partidului Democrat din SUA, transmite Reuters.
În ultimele luni, mai multe oficialităţi americane afirmaseră că atacurile cibernetice respective au aparţinut unor hackeri sprijiniţi de Moscova, posibil pentru a perturba alegerile prezidenţiale, în care se confruntă democrata Hillary Clinton cu republicanul Donald Trump. Rusia a respins aceste acuzaţii.
Departamentul pentru Securitate Internă şi Biroul Directorului pentru Informaţii Naţionale au transmis vineri presei o declaraţie comună, citată integral de Reuters:
"Comunitatea de informaţii a SUA (USIC) este convinsă că guvernul Rusiei a dirijat recentele compromiteri ale e-mailurilor unor persoane şi instituţii din SUA, inclusiv a unor organizaţii politice americane. Recentele dezvăluiri ale unor presupuse e-mailuri piratate pe site-uri cum ar fi DCLeaks.com şi WikiLeaks şi de către personajul online Guccifer 2.0 sunt în concordanţă cu metodele şi motivaţiile eforturilor dirijate de Rusia. Aceste furturi şi dezvăluiri sunt făcute cu intenţia de imixtiune în procesul electoral din SUA. Astfel de activităţi nu sunt noi pentru Moscova - ruşii au folosit astfel de tactici şi tehnici peste tot în Europa şi Eurasia, de exemplu, pentru influenţarea opiniei publice. Credem, ţinând cont de amploarea şi sensibilitatea acestor eforturi, că numai cei mai înalţi responsabili din Rusia ar fi putut autoriza aceste activităţi".
"Unele state au observat recent, de asemenea, scanarea şi testarea sistemelor lor legate de alegeri, care în cele mai multe cazuri şi-au avut originea în servere administrate de o firmă rusească. Cu toate acestea, nu suntem acum în situaţia de a atribui aceste activităţi guvernului Rusie. USIC şi Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) apreciază că ar fi extrem de dificil pentru cineva, inclusiv un actor ne-statal, să modifice numărătoarea reală a voturilor sau rezultatele alegerilor prin atacuri sau intruziuni cibernetice. Această evaluare se bazează pe natura descentralizată a sistemului nostru electoral în această ţară şi pe numărul de protecţii implementate de autorităţile electorale de stat şi locale. Statele asigură că echipamentele de vot nu sunt conectate la internet şi există multiple mecanisme de reglare, precum şi o supraveghere extensivă pe multiple niveluri inerente procesului nostru electoral".
"Cu toate acestea, DHS continuă să ceară autorităţilor electorale de stat şi locale să fie vigilente şi să solicite asistenţă cibernetică din partea DHS. Mai multe state au făcut deja asta. DHS asigură mai multe servicii autorităţilor electorale de stat şi locale, pentru a sprijini securitatea cibernetică a acestora. Aceste servicii includ scanări de 'igienă' informatică ale sistemelor expuse la internet, evaluări de risc şi de vulnerabilitate, schimbul de informaţii privind incidentele informatice, bunele practici pentru securizarea bazelor de date pentru înregistrarea alegătorilor şi gestionarea potenţialelor ameninţări informatice. DHS a convocat un Grup de Lucru pentru Securitatea Informatică a Infrastructurii Electorale, cu experţi de la toate nivelurile guvernamentale, pentru mai buna conştientizare a riscurilor de securitate informatică, ce ar putea afecta infrastructura electorală şi procesul electoral. Secretarul (Jeh) Johnson şi (alţi) oficiali ai DHS colaborează direct cu Asociaţia Naţională a Secretarilor de Stat pentru a oferi asistenţă, pentru schimbul de informaţii şi pentru a furniza resurse suplimentare autorităţilor electorale de stat şi locale".
Condamnarea oficială formulată de administraţia americană vine pe fondul unor tensiuni în creştere între Moscova şi Washington într-o serie de probleme internaţionale, printre care conflictele din Ucraina şi Siria. Printre altele, ruşii sunt acuzaţi de lovituri aeriene asupra unor spitale şi a altor ţinte civile din Alep.