Marea Britanie a adoptat o abordare mai blândă în Consiliul de Securitate al ONU, exprimându-şi "preocupările foarte serioase " la acuzaţiile că Iran a fost prins exportând ilegal arme, dar anunţa că aşteaptă mai multe informaţii despre originea vasului, destinaţie, încărcătură şi captură.
Viceambasadroul american Alejandro Wolff şi cel britanic Philip Parham au salutat captura israeliană a vasului Francop, pe 4 noiembrie, în apropriere de Cipru, în cadrul unei dezbateri cu uşile închise a Consiliului despre implementarea încetării focului stabilită în 2006 după războiul dintre Israel şi Hezbollah .
Israel nu a oferit dovezi să susţină afirmaţiile sale că 36 de containere de arme, ascunse printre sute altele cu conţinut civil, pe vasul Francop veneau din Iran şi erau destinate luptătorilor Hezbollah din Liban, via Siria. Cu toate acestea originea iraniană a fost trădată de însemnele iranienie de pe cotainerele pline cu rachete, arme anti-tanc sau muniţie, arătate reporterilor din Israel.
SUA declara Consiliului că transportul secret "în mod evident se deplasa din Iran în Siria" prin încălcarea embargoului din martie 2007, ceea ce oferă "dovezi fără echivoc a proliferăririi armelor în regiune," a declarat o sursă anonimă.
SUA a mai cerut Siriei şi Iranului să nu mai sprijine Hezbollah. În acelaşi timp, ambasadorul sirian la ONU Bashar Ja'afari acuza Israel de "piraterie," pentru care ar trebui să răspundă.
Antena3.ro