Antena 3 CNN Externe SUA au sancţionat în premieră două companii chineze pentru producerea de sisteme militare Rusiei. Ce trimiteau chinezii Moscovei

SUA au sancţionat în premieră două companii chineze pentru producerea de sisteme militare Rusiei. Ce trimiteau chinezii Moscovei

drona ruseasca
Dronele ruseşti sunt de multe ori fabricate în China. Sursa foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    18 Oct 2024   •   12:05

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a doi furnizori de drone din China și a partenerilor lor din Rusia, fiind pentru prima dată când se penalizează companii chineze pentru furnizarea de sisteme de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Washingtonul a acuzat mult timp China că sprijină efortul de război al Rusiei prin furnizarea de bunuri și componente cu dublă utilizare care ar putea fi utilizate la fabricarea de arme, ceea ce Beijingul neagă. Însă, într-un anunț făcut joi, Departamentul Trezoreriei SUA a acuzat firmele chineze de implicare directă în furnizarea de arme către Moscova, conform CNN.

Companiile chineze au colaborat cu firme de apărare rusești în producția de vehicule aeriene fără pilot cu rază lungă de acțiune „ Garpiya”, a afirmat departamentul într-o declarație. 

Dronele au fost proiectate, dezvoltate și fabricate în China înainte de a fi trimise în Rusia pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, a spus acesta.

„În timp ce Statele Unite au impus anterior sancțiuni entităților chineze care furnizează inputuri critice pentru baza militară-industrială a Rusiei, acestea sunt primele sancțiuni americane impuse entităților chineze care dezvoltă și produc direct sisteme de arme complete în parteneriat cu firme ruse”.

Declarația acuză Xiamen Limbach Aircraft Engine Co., cu sediul în orașul de coastă Xiamen, de producerea de motoare pentru dronele din seria Garpiya.

Contactat telefonic de CNN vineri, un reprezentant de vânzări al companiei a negat că ar fi produs motoare pentru dronele Garpiya și că  ar fi exportat produsele sale în Rusia.

SUA au acuzat cealaltă companie chineză sancționată, Redlepus Vector Industry Shenzhen Co., că a colaborat cu o firmă de apărare rusă pentru a facilita expedierea dronelor către Rusia.

Departamentul Trezoreriei a declarat că Redlepus a trimis, de asemenea, în Rusia, prin intermediul firmei ruse de apărare TSK Vektor, transporturi de componente care pot fi utilizate în drone, inclusiv motoare de avioane, părți ale mașinilor automate de prelucrare a datelor și componente electrice.

„Am văzut de ceva timp companii chineze furnizând componente companiilor ruse pe care companiile ruse le folosesc apoi pentru a le transforma în mașini, arme, alte componente pe care Rusia le-ar putea folosi în războiul său”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, reporterilor.

„Aceasta a fost prima dată când am văzut de fapt o companie chineză fabricând ea însăși o armă care apoi a fost folosită pe câmpul de luptă de către Rusia”.

Beijingul a negat anterior furnizarea de armament Rusiei și susține că menține controale stricte asupra acestor bunuri.
Ambasada Chinei la Washington a negat cele mai recente acuzații și a declarat că China gestionează exportul de produse militare în mod responsabil, potrivit Reuters.

×
Subiecte în articol: SUA China Rusia
Parteneri
x close