Antena 3 CNN Externe Studiu: Următoarea eră glaciară va lovi Terra în 10.000 de ani şi va fi mai aspră decât precedenta

Studiu: Următoarea eră glaciară va lovi Terra în 10.000 de ani şi va fi mai aspră decât precedenta

1 minut de citit Publicat la 15:45 13 Noi 2008 Modificat la 15:45 13 Noi 2008
Studiu: Următoarea eră glaciară va lovi Terra în 10.000 de ani şi va fi mai aspră decât precedenta
În mai puţin de 10.000 de ani, planeta noastră se va confrunta cu o nouă eră glaciară, mai aspră decât precedenta, spune un studiu publicat miercuri în revista Nature, citat Reuters. Oamenii de ştiinţă britanici şi canadieni au declarat că o creştere a nivelului gazelor de seră, cum se întâmplă în prezent, ar putea să îi avertizeze pe cercetătorii din viitor că pe Terra va urma o perioadă glaciară, care va acoperi sub un strat permanent de gheaţă cea mai mare parte a Canadei, Statelor Unite, Europei şi Rusiei.
Specialiştii cred că respectivul studiu, care se baezază pe datele oferite de fosilele microorganismelor marine şi pe fluctuaţiile orbitei terestre, nu îndeamnă încetarea eforturilor care se fac pentru a combate încălzirea globală, cauzată de gazele de seră rezultate din activităţilor umane şi din arderea combustibililor fosili.
"Noi spunem: nu apăsaţi pe butonul panicii", a precizat Thomas Crowley, cercetător american la Universitatea din Edinburg, coautor studiului. "Noi nu spunem că trebuie să continuăm să deversăm dioxid de carbon în atmosferă", a declarat Crowley.
Răcirea planetei ar putea începe peste 10.000-100.000 de ani, potrivit modelului previzionar, a adăugat Crowley. "Din punct de vedere geologic, înseamnă că va fi chiar mâine, dar din fericire mai avem suficient timp pentru a ne contrazice în privinţa nivelului acceptabil de gaze de seră din atmosferă", se amuză cercetătorul american.
Conform modelului de previziune climaterică, emisfera nordică şi oceanul din jurul Antarcticii vor fi acoperite cu vaste zone de gheaţă, iar nivelului mărilor va scădea cu 300 de metri. În urma procesului, Rusia şi Alaska nu vor mai fi despărţite de întinderi de apă.
În ultima eră glaciară, nivelul mărilor a coborât cu 130 de metri, în timp ce mai multe zone din Rusia nu au fost acoperite de gheaţă. Cercetătorii au creat un model de simulare pentru a determima nivelul mărilor, pornind de la fosilele microorganismelor marine.
Antena3.ro

×
x close