Unu din 25 de adolescenţi americani a încercat cel puţin o dată să se sinucidă, iar unu din opt s-a gândit la acest lucru, arată rezultatele unui studiu realizat în SUA şi citat de Reuters.
Cercetării spun că cifrele, care urmează să fi publicate în jurnalul JAMA Psychiatry, sunt similare cu valorile înregistrate în rândul adulţilor, ceea ce arată că adolescenţa este o perioadă vulnerabilă pentru mulţi tineri.
Rezultatele studiului se bazează pe interviuri individuale cu aproape 6.500 de adolescenţi americani, completate de o serie de formulare completate de părinţii lor.
Puţin peste 12% dintre adolescenţi s-au gândit să se sinucidă, 4% au făcut un plan să se sinucidă, în timp ce doar 4% au avut curaj să meargă mai departe şi să încerce să-şi pună capăt zilelor.
Studiul a urmărit, pe lângă identificarea tendinţelor sinucigaşe, să afle şi dacă adolescenţii sunt predispuşi la afecţiuni psihice.
Concluzia a fost că majoritatea celor care au încercat să se sinucidă suferă de o problemă psihică, precum depresie, bipolaritate, deficit de atenţie, sau consumă droguri şi alcool.
Peste jumătate dintre tinerii care au participat la studiu făceau deja tratament în momentul când au recunoscut că au încercat să se sinucidă, un lucru care este, în acelaşi timp, încurajator şi îngrijorător.
„Ştim că mulţi dintre aceşti copii primesc tratament, dar nu ştim cum să-i oprim, pentru că nu există un tratament demonstrat în practică pentru comportamentul suicidal”, a declarat Matthew Nock, unul dintre psihologii care au realizat studiul.
Potrivit cifrelor oferite de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, aproximativ 4.600 de tineri americani între 10 şi 24 de ani se sinucid anual, locul 3 într-un clasament al cauzelor deceselor pentru persoanele din această categorie de vârstă.
Deşi fetele sunt mai predispuse să se sinucidă, băieţii au o rată mai mare de "succes", pentru că folosesc mai multe merode mortale, precum armele.