Ne îngrăşăm pentru că...gândim prea mult. Descoperirea a fost făcută, în urma unui studiu realizat de cercetătorii canadieni. Aceştia atrag atenţia că stresul provocat de activitatea intelectuală intensă duce la obezitate.
Grupul de cercetători de la Universitatea Laval din Quebec, Canada a tras concluzia că stresul îngraşă, în urma unui experiment realizat pe 14 studenţi. Aceştia au fost puşi să facă diverse exerciţii de memorare, matematice şi logice.
După fiecare sesiune de muncă a câte 45 de minute, participanţilor li s-a oferit o pauză de masă. Profesorul a observat că studenţii care au depus un efort intelectual mai mare erau mai înfometaţi, având nevoie de mai multe calorii.
Asta, chiar dacă munca intelectuală nu consumă prea multe calorii. Cercetătorii ştiau deja că în perioadele de activitate intelectuală oamenii au nevoie de numai trei calorii în plus faţă de cele de odihnă. Dar, surprinzător, studenţii au consumat cu peste 200 de calorii mai mult.
Surplusul de calorii este depozitat în corp sub formă de grăsime întrucât caloriile în plus nu pot fi arse în totalitate, susţine cercetătorul canadian.
De vină pentru senzaţie acută de foame, în urma şedinţelor de muncă psihică intensă, sunt fluctuaţiile de glucoză şi insulină, mai mari decât în restul perioadelor. Studiul a vrut să clarifice problema obezităţii, de care suferă din ce în ce mai mulţi intelectuali.
Un alt sutdiu arăta că oamenii sunt programaţi genetic pentru a mânca în exces. Oamenii de ştiinţă au identificat şase factori genetici care predispun la îngrăşare şi la apariţia obezităţii. În cele mai multe cazuri, aceştia au un impact puternic asupra funcţionării creierului.
Antena3.ro