Efectele psihologice ale chirurgiei estetice sunt de cele mai multe ori ingnorate de persoanele care vor, cu orice preţ, să arate cât mai bine. La fel se întâmplă şi cu articolele din revistele nord-americane care tratează subiectul chirurgiei estetice. Acestea ignoră adeseori riscurile psihologice sau chiar comportamentele sinucigaşe pe care chirurgia estetică poate să le provoace, arată un studiu efectuat recent de cercetătorii canadieni.
Studiul a fost realizat de psihologul Andrea Polonijo de la Universitatea din Columbia Britanică, împreună cu profesorul de sociologie Richard Carpiano. Potrivit AFP, a fost publicat în numărul din luna decembrie al revistei Women's Health.
Numai în 18% dintre cazuri sunt menţionate riscurile psihologice, în timp ce riscurile fizice sunt mult mai des menţionate. De foarte multe ori, această formă de chirurgie este prezentată ca o practică banală de îngrijire şi menţinere a frumuseţii de către cele mai multe din revistele pentru femei.
În cadrul acestui studiu, au fost analizate 35 de articole referitoare la operaţiile estetice invazive, excluzându-se operaţiile ?mai uşoare? precum precum injecţiile de Botox. Articolele au fost publicate în reviste precum Châtelaine, Cosmopolitan, The Oprah Magazine, Flare şi Prevention.
Potrivit lui Andrea Polonijo, unul dintre iniţiatorii studiului, "aceste reviste tind să promoveze o îmbunătăţire a confortului psihologic provocat de aceste operaţii, dar nu se ajunge întotdeauna la acest rezultat". Acesta a adăugat:?"Ar trebui să prezinte un punct de vedere mai echilibrat".
Antena3.ro