Cu toate că exista de mai multe decenii, SIDA, boala cauzată de virusul HIV, a pus pentru prima oară probleme doctorilor în anul 1981. HIV nu este alcătuit dintr-un singur virus, el conţine mai multe tulpini şi subtulpini de viruşi. Oamenii de ştiinţă consideră că HIV a ajuns prima oară la om după ce aceştia au mâncat carne de maimuţă infectată.
Cercetările făcute anul trecut au arătat că un strămoş al virusului HIV este responsabil pentru cazurile moderne provocate de acesta în Statele Unite şi Europa, informează BBC News. Mostra a fost luată de la o persoană din Leopoldville, capitala Congo-ului belgian. Oraşul poartă în prezent denumirea de Kinshasa şi este capitala Republicii Democrate Congo.
Acum, aceeaşi echipă, de la Universitatea din Arizona, Tucson, a găsit încă o mostră care conţine un subtip diferit al HIV. Mostra datează din 1960 şi îi aparţine unui pacient din acelaşi oraş. Prin analizarea diferenţei dintre cele două virusuri şi a intervalului de timp în care au avut loc trasformările s-a ajuns la concluzia că au un strămoş comun care datează de acum 50 ani.
Michael Woroby, cel care a condus studiul, a declarat pentru BBC News:"Este pentru prima oară când putem să comparăm două tulpini relativ vechi ale virusului HIV." Potrivit profesorului Paul Clark de la Universitatea din Edinburgh, studiul ar putea oferi indicii preţioase referitoare la trasformarea virusului de-a lungul timpului.
Antena3.ro