Cu ocazia zilei de 1 decembrie, care este considerată în întreaga lume ca fiind Ziua Mondială de Luptă Împotriva SIDA, autorităţile organizează evenimente de informare asupra riscului de infectare cu virusul HIV.
Calculele efectuate de Comisia Europeană indică faptul că aproximativ o treime dintre persoanele infectate cu HIV din Europa nu ştiu că sunt seropozitive, în condiţiile în care depistarea din timp a bolii este vitală pentru tratarea timpurie a acesteia şi pentru prelungirea speranţei de viaţă.
Deşi numărul de noi infecţii la nivel global a scăzut, numărul total de persoane infectate cu HIV la nivel mondial continuă să crească. În prezent, numărul persoanelor infectate cu HIV din toată lumea este de 33,4 milioane , Africa Subsahariană rămânând regiunea cea mai afectată, cu 71% din totalul noilor infecţii în 2008.
Comisarul UE pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a anunţat o creştere de 10% a contribuţiilor la Fondul global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei (GFATM), pentru care UE este deja cel mai important donator, furnizând 52 la sută din resurse.
Comisia Europeană este membru fondator al Fondului global, oferindu-i un sprijin puternic atât politic, cât şi financiar, încă din 2002. Propunerea de creştere cu 10 la sută a contribuţiilor este supusă aprobării autorităţilor bugetare ale UE şi ale statelor din Africa, zona Caraibilor şi Pacific (ACP).
Statele membre ale UE şi Comisia Europeană au contribuit cu peste 10 miliarde de dolari la GFATM între 2002 şi 2010, ceea ce reprezintă 52 la sută din resursele GFATM.