Antena 3 CNN Externe Studiu: Mii de nefumători mor anual din cauza fumatului pasiv

Studiu: Mii de nefumători mor anual din cauza fumatului pasiv

1 minut de citit Publicat la 20:40 18 Noi 2010 Modificat la 20:40 18 Noi 2010
Studiu: Mii de nefumători mor anual din cauza fumatului pasiv
Foto: chattanoogapulse.com
Îşi umplu plămânii cu fum fără să fumeze. E vorba de fumătorii pasivi obligaţi să înghită "fumurile" altora. Ei riscă la fel de multe ca şi cei care trag din ţigară. Studiile arată că în Europa, aproape 20.000 de nefumători mor anual din cauza fumatului pasiv, majoritatea fiind expuşi acasă fumului de ţigară. 

Un singur fum şi multe riscuri. Nicotina ajunge la creier în doar zece secunde. Acţionează direct asupra inimii, schimbă frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială. Şi mai sunt şi alte pericole în ţigară.

Cei care fumează îşi asumă acest risc atunci când îşi aprind ţigara. Dar, câţi dintre ei se gândesc că fumul le face rău şi celor din jur? Studiile arată că după o oră petrecută într o cameră în care se fumează, nefumătorul inhalează cantităţi egale de nitrozamine cu cele existente în 15 ţigări.

O femeie care locuieşte cu un bărbat fumător, are fumător, are risc dublu de a face cancer pulmonar faţă de o femeie al cărei soţ nu fumează deloc!

Nouă persoane din zece inhalează zilnic, involuntar, fum de ţigară la serviciu, în spaţiile publice sau acasă.

Nu e plăcut în momentul în care ajungi acasă. Miros hainele, miroase părul, miroase totul.

Riscul de a face cancer pulmonar este cu 30% mai mare pentru fumătorii pasivi faţă de cei care nu sunt expuşi riscului de ţigară. Riscul apariţiei bolii Alzheimer creşte cu 44 de procente, iar cel de a dezvolta o afecţiune a inimii cu 25%.

Fumul de ţigară bagă sute de copii anual în spital. Medicii spun că micuţii crescuţi de părinţi fumatori sunt mult mai predispuşi la boli infecţioase, otite şi chiar la cancer pulmonar.

Pentru că astăzi a fost Ziua Naţională fără tutun, Crucea Roşie s-a gândit la Sibiu să le ia fumătorilor de pe stradă ţigările şi să le dea la schimb mere.

Dacă în România încă se mai fumează fără probleme în multe locuri publice, în Polonia, Grecia şi Marea Britanie un astfel de gest e amendat.

Fumatul pasiv ucide anual aproape 20.000 de nefumători

×
Etichete: fumat fumatori
x close