Cuvintele "eu", "noi", "cine", "unu" sunt unele dintre cele mai utilizate, dar şi cele mai vechi din limbile indo-europene. Asta au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Reading, Marea Britanie. Potrivit AFP, oamenii de ştiinţă au studiat evoluţia lingvistică cu ajutorul puterii de calcul a unui computer numit ?ThamesBlue?.
Cercetătorii au studiat originea unor cuvinte care provin din limbile europene şi care au o vechime de 30.000 de ani. Aceştia au analizat schimbările care s-au produs în respectivele limbi de-a lungul timpului.
Potrivit acestui studiu, conjuncţiile şi anumite cuvinte care nu sunt folosite foarte des, precum ?murdar?, ?băţ? sau ?aruncare?, sunt în continuă schimbare.
?Ceea ce noi am descoperit este frecvenţa cu care aceste cuvinte sunt folosite în limbajul zilnic. Această frecvenţă ne indică durata cuvintelor într-o anumită limbă?, a declarat profesorul Mark Pagel.
?50% dintre cuvintele pe care le folosim în prezent nu ar fi fost recunoscute acum 2.500 de ani?, a adăugat acesta.
Potrivit physorg.com, în trecut, compararea a două limbi dura şase săptămâni. Odată cu introducerea, în urmă cu un an, a supercomputerului ?ThamesBlue?, cercetătorii pot face această comparaţie în doar câteva ore.
Antena3.ro