Antena 3 CNN Externe Studiu: Grăsimea din zona şoldurilor creşte riscul de demenţă

Studiu: Grăsimea din zona şoldurilor creşte riscul de demenţă

1 minut de citit Publicat la 19:23 23 Noi 2009 Modificat la 19:23 23 Noi 2009
Studiu: Grăsimea din zona şoldurilor creşte riscul de demenţă
Femeile care au mai multă grăsime în zona şoldurilor sunt de două ori mai predispuse la a suferi de demenţă atunci când îmbătrânesc, relatează www.eurekalert.org, care citează un studiu efectuat de Academia Sahlgrenska. Studiul a fost publicat în revista Neurology.

?Oricine are mai multă grăsime depozitată în zona şoldurilor se expune unui risc mai mare de a muri din cauza unui atac cerebral sau a unuia de cord?, a precizat Deborah Gustafson, din cadrul Academiei Sahlgrenska. ?Totuşi, dacă aceste persoane reuşesc să treacă de vârsta de 70 de ani, ele sunt mult mai expuse riscului de a suferi de demenţă.?

Cercetările se bazează pe un studiu al populaţiei de sex feminin din Gothenburg, Suedia, care a început la finele anilor '60, când aproximativ 1500 de femei, cu vârste cuprinse între 38 şi 60 de ani, au fost atent examinate şi au răspuns la întrebări legate de sănătate şi de stilul lor de viaţă.

După 32 de ani, cercetătorii au descoperit că 161 dintre femeile care au participat la studiu au ajuns să sufere de demenţă, vârsta medie a diagnosticului cu această boală fiind de 75 de ani.

Studiul a arătat că femeile care au mai multă grăsime depozitată în zona şoldurilor, faţă de coapse după ce au trecut de vârsta a doua, sunt de două ori mai predispuse la a suferi de demenţă atunci când sunt bătrâne. Totuşi, cercetătorii nu au găsit vreo legătură între demenţă şi indicele crescut al masei corporale (BMI).

?Alte studii au arătat că un BMI ridicat este strâns legat de demenţă, însă acesta nu este cazul studiului nostru?, a spus Gustafson.

Cele mai comune simptome ale demenţei sunt reprezentate de pierderile de memorie, dificultăţile de vorbire şi problemele cu orientarea. Boala poate afecta toate facultăţile mentale ale unei persoane şi apare cel mai frecvent la persoanele de vârsta a treia. Aproximativ şapte procente din populaţia Suediei, cu vârste de peste 65 de ani, suferă de demenţă, iar 20% din cei care tre de 80 de ani suferă de o formă severă de demenţă.

Antena3.ro

×
Etichete: dementa grasime studiu
x close